Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Na Vitkovcu otkriveno spomen – obilježje ubijenoj djeci MZ Alipašin Most – 1

Na Vitkovcu otkriveno spomen – obilježje ubijenoj djeci MZ Alipašin Most – 1

Pored sportskog igrališta u naselju Vitkovac danas je otkriveno spomen – obilježje izgrađeno u znak sjećanja na djecu ovog naselja ubijenu tokom agresije na našu zemlju.

To je svojevrsni podsjetnik na nevine žrtve koje su ubijene u periodu od 1992. do 1995. godine i ono što se u ovom dijelu Novog Grada tada dešavalo. Na mermernim pločama ispisana su imena 25 ubijene djece s ovog područja, a sam plato je hortikulturno uređen i opremljen klupama za sjedenje, kako bi oni koji se žele prisjetiti ubijenih i odati im počast mogli sjesti i predahnuti.

Spomenik su zajedno sa načelnikom Semirom Efendićem otkrili roditelji djece čija su imena ispisana na kamenim postamentima, a uz prisustvo mnogobrojnih građana, roditelja, učenika i nastavnika osnovnih škola, predstavnika boračkih udruženja, izvršne i zakonodavne vlasti.

„Izgradili smo spomenik ubijenoj djeci, da se pamti i ne zaboravi šta nam se dešavalo u reriodu od 1992. do 1995. godine. Pored spomenika svakodnevno prođe veliki broj djece i buduće generacije trebaju da znaju da su njihovi prethodnici ubijani tokom igre i da oni cijene to što danas imaju sretnije djetinjstvo. Ovo je jedan specifičan spomenik, a u ovom naselju ubijeno je 25 djece u protekloj agresiji na državu BiH i ovo je znak da oni koji su napadali BiH nisu prezali da ubijaju djecu. Ubiti nevino djete je zločin nad zločinima“, kazao je Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

Među prisutnima bio je i Ramiz Holjan, otac rahmetli Admira, koji je ubijen sa nepunih 13 godina. Ističe da se u životu može sve zaboraviti, ali ne i gubitak djeteta. „To ni jedan roditelj ne može. Moj Admir je ubijen 16. decembra 1992. godine u 13. godini. Sa njim su ubijena još dvojica dječaka, a dvoje djece je ranjeno i ostali su trajni invalidi. Ovdje u MZ „Alipašin Most -1“ je za vrijeme opsade Sarajeva i agresije na BiH ubijeno 25 djece. Uz pomoć Općine Novi Grad na ovom mjestu izgrađeno je igralište, a pored njega spomen ploča ubijenoj djeci. Djeca koja su ubijena u ovom naselju bila su školskog uzrasta. Danas bi bio radostan da je njihovo vjenčanje, ali nažalost nije. Zato smo pozvali djecu, da čuju i da znaju šta se dešavalo tokom rata u BiH, kako bi oni znali graditi bolju i jaču državu, državu koja je najljepša na svijetu“, izjavio je Holjan.

Na spomen – obilježju poleženo je cvijeće i odata počast nevino ubijenoj djeci s ovog područja, nakon čega su učenici osnovnih škola „Umihana Čuvidin“, „Fatima Gunić“, „Behaudin Selmanović“ i „Sokolje“ izveli prigodan program, a potom je u organizaciji fudbalskog kluba „Biser“ odigrana i revijalna utakmica.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top