Vijesti iz zemlje

Na Sarajevskom festivalu turizma predstavljeni turističko-rekreativni potencijali općine Novi Grad

Općina Novi Grad Sarajevo bila je jedna od učesnica ovogodišnjeg Sarajevskog festivala turizma, koji je održan od 19. do 21. oktobra u Centru Skednerija, s ciljem afirmisanja domaće turističke ponude i potencijala za razvoj.

Ovogodišnji  festival okupio je 75 izlagača iz šest država, na kojem su se predstavile Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Turska, Indonezija i Indija koja je zemlja partner Sarajevskog festivala turizma.

Općina Novi Grad Sarajevo je zakupom sajamskog prostora, omogućila besplatno učešće privrednih subjekata, koji djeluju u oblasti turizma na njenoj teritoriji.

Bila je to prilika da se brojnim posjetiocima predstave putničke agencije Green Visions, Infinity Travel, Centrotours, zatim djelatnosti JP Lokom, JP Olimpijski bazen Otoka, Udruženja sportskih ribolovaca “Sarajevo 1906”,  kao i firme koje se bave obrtničkom djelatnošću: Merino, Vrtuljak, Art Craft Sarajevo, WEB387 i sl.

Učesnik na štandu Općine, Green Visions, prvog dana Sajma predstavio je projekat Via Dinarica – kao turističku destinaciju od regionalnog značaja.

Organizirane su i praktične i informativne radionice izlagača s područja Novog Grada, gdje su posjetioci mogli vidjeti sam proces izrade naušnica, ogrlica, razne zanimljivosti sportskog ribolova, a mogle su se dobiti i informacije o zanimljivim turističkim programima putničkih agencija i sl.

Kako ističku iz općinske Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj struktura odabranih učesnika utvrđena je shodno prethodnoj analizi turističkih potencijala i kapaciteta za razvoj u oblasti turizma na teritoriji naše općine sa ciljem promocije i afirmacije.

Poseban segment za razvojno djelovanje u oblasti turizma predstavljaju turističko-rekreativni kapaciteti na teritoriji općine koji su reprezentativni i u skladu sa važećim međunarodnim standardima za organizaciju sportskih događaja od većeg značaja. Ovakav vid institucionalnog djelovanja pokazuje sistemski pristup utemeljen na Strategiji razvoja Općine i mjerama za promociju lokalnog ekonomskog razvoja, saopćeno je iz Press službe Općine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button