Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kupujmo domaće i halal > Na platou Bosanske tržnice na Dobrinji održan Festival hrane i Dani Bosanske tržnice

Na platou Bosanske tržnice na Dobrinji održan Festival hrane i Dani Bosanske tržnice

U okviru 20. tradicionalne manifestacije “Novogradski dani 2016“, danas je na platou Bosanske tržnice na Dobrinji, po prvi put organiziran Festival hrane – Food fest i Dani Bosanske tržnice u Općini Novi Grad Sarajevo.

Manifestaciju je otvorila predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Edina Gabela.

Građanima je bila na raspolaganju raznovrsna ponuda domaćih proizvoda naših vrijednih povratnika, čiji se proizvodi mogu kupiti u bosanskoj tržnici na Dobrinji koju je Općina Novi Grad otvorila u oktobru 2014. godine.

Prisutni su imali priliku kupiti proizvode Opšte poljoprivredne zadruge „3E“ Skelani iz Srebrenice, zatim poljoprivrednih zadruga „Agrofood“ iz Konjević polja, „Eko-life“ Stolac, Opšte poljoprivredne zadruge „Tarevci-Modriča, kao i proizvode iz asortimana Udruženja Bjelimićani, zatim prirodnu kozmetiku firme Theca, te rukotvorine autorice Begzade Karkelja.

Kako je kazao Džemaludin Kahrović, pomoćnik Općinskog načelnika za privredu lokalni i ekonomski razvoj, Općina Novi Grad Sarajevo kao najmnogoljudnija lokalna zajednica u BiH, ima za cilj da povezuje poizvođače domaće hrane.

„Na ovaj način šaljemo poruku da smo spremni da povezujemo naše zadruge koje su prizvođači zdrave hrane, počev od plantaža do polja, pa sve do degustacija, odnosno prodaje na tržnici i da smo dokazali da smo nezavisni od drugih, jer imamo svoje resurse kojima možemo proizvesti hranu i sl.“, rekao je Kahrović.

Za gastronomsku ponudu pobrinule su se domaće firme KLAS, slastičarna KUP, te mesnica MUJANIĆ, a građani su tokom manifestacije imali priliku degustirati i finger food zalogajčiće, koje su za njih pripremali kuhari iz centra GastroID i učenici Srednjoškolskog centra iz Hadžića – smjer kuharstvo.

Jedna od ideja ove manifestacije je i da se učenicima osnovih škola i njihovim roditeljima približe zanimanja vezana za gastronomiju i ugostiteljstvo, kao jedan od bitnijih ogranaka turizma i privrede. Također, cilj je i animirati nezaoposlene mlade osobe i prezentirati im program obuke GastroID centra.

Podrška Halida Bešlića

Današnju manifestaciju svojim prisustvom uveličao je Halid Bešlić, jedan od najvećih zvjezda naše bosanskohercegovačke estradne scene.

Manifestaciji se pridružio i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, koji je zajedno sa Bešlićem obišao poslovne objekte koji djeluju u sklopu Bosanske tržnice na Dobrinji, kao i izložene štandove.

„Pošto sam veliki gurman kada je upitanju hrana, zaista se trudim da u svojoj ishrani praktikujem što je više moguće zdravu i domaću hranu“, kazao je Bešlić.

Pored kupovine domaćih proizvoda i mnoštvo gratis proizvoda, svi prisutni su uživali u tradicionalnoj igri i pjesmama kulturno umjetničkih društava, „Dobrinja 93“ i „Saobraćajac“.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top