Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Na Partizanskom groblju obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašizma

Na Partizanskom groblju obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašizma

Povodom obilježavanja 14. veljače, Dana oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, uz prigodnu svečanost odana je počast poginulim borcima tog vremena koji su prije 73 godine grad na Neretvi oslobodili od fašizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Partizanskom spomen-groblju cvijeće su položiti federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara i predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago, predstavnici Univerziteta „Džemal Bijedić“, Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ i FK Velež, kao i predstavnici drugih javnih institucija i udruga građana.

Delegaciju su dočekale razbijene spomen-ploče s ispisanim imenima palih boraca, što je uzburkalo evociranje sjećanja na pretke koji su životima povijest pisali za slobodu domovine i ostavštine koju današnji građani baštine.

„Evo i danas su nas dočekale užasne slike jednog anticivilizacijskog čina, jednog fašističkog čina, jednog zločina i prema žrtvama koje su se desile ovdje u Mostaru“, kazao je Čampara.

Dodao je kako Mostar mora biti jedinstven grad, grad svih Mostaraca koji ga vole i osjećaju svojim gradom. Naglasio je kako je stoga veoma značajno sjećanje na datume koji opominju da se zlo više ne ponovi.

„Mostar je grad koji je trpio od 1941.-1945. Danas smo se ovdje okupili da odamo počast i pijetete svim žrtvama Drugog svjetskog rata u Mostaru, odnosno žrtvama fašističkog terora koji se ovdje dešavao i provodio. Mislim da je ovo jedan spomenik koji nas stalno mora opominjati i radi naše djece i radi budućnosti“, naglasio je Čampara.

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago istakao je današnja stremljenja Bosne i Hercegovine prema Europi, te podsjetio da je Europa izgrađena na antifašizmu.

„Mi moramo navikavati sve nas da borba protiv fašizma treba biti prioritet svih nas, odnosno da njegovanju tradicije antifašizma moramo daleko više davati na značaju u školama, na fakultetima i svim drugim mjestima gdje se uči. Moramo podvlačiti značaj borbe za jedinstvenu, antifašističku BiH i za antifašistički grad Mostar“, kazao je Špago.

On je izrazio nadu da će lokalni organi vlasti u Mostaru prepoznati značaj Partizanskog spomen-obilježja kao simbola otpora i poduzeti mjere da s višim nivoima vlasti spomenik dovedu u stanje kakvo zaslužuje.

Predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru Sergej Sergio Šotrić kazao je da se nada da će se u ovoj godini završiti faza obnove spomenika koji će biti dostojan da se uvrsti u kategoriju svih ostalih značajnih turističkih destinacija Mostara.

„Ovaj spomenik, nakon Starog mosta u Mostaru, najznačajniji je arhitektonski objekt i on će ugostiti jako veliki broj turista, ali i samih građana Mostara”, kazao je Šotrić.

Partizansko spomen-obilježje u Mostaru jedan je od najljepših spomenika bivše Jugoslavije, a nakon posljednjeg rata je često na meti vandalskih napada. Tako su i današnju delegaciju dočekale razbijene spomen-ploče na kojima su ispisana imena palih boraca za slobodu Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top