Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Na mezarju Kovači obilježena 12. godišnjica od smrti Alije Izetbegovića: Želio je demokratsku BiH po mjeri svih građana

Na mezarju Kovači obilježena 12. godišnjica od smrti Alije Izetbegovića: Želio je demokratsku BiH po mjeri svih građana

Brojne delegacije i pojedinci povodom 12. godišnjice od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, položili su danas cvijeće na njegov mezar u mezarju Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu, javlja Anadolu Agency.

Tokom obraćanja, istaknuto je kako je Alija Izetbegović bio veliki državnik, koji je nastojao i želio od BiH stvoriti demokratsko društvo po mjeri svih građana.

“Prošlo je 12 godina od odlaska Alije Izetbegovića tokom kojih Bošnjacima nedostaje veliki sin, priznati mislilac i državnik, osvjedočeni humanista. Privržen vjeri i demokratiji, čitav život posvetio je idealu slobode i pravde za sve ljude i sve građane naše domovine. Takvim idealima uspješno nas je proveo kroz najteže godine brutalne agresije na BiH i kroz sva iskušenja zločina koja su nad našim narodom počinjena. Uradio je to na način koji je osigurao podršku i Istoka i Zapada. Vizija i ciljevi političkog djelovanja Alije Izetbegovića bili su jasni: stabilna i prosperitetna BiH u kojoj svi njeni građani uživaju jednaka prava i slobodu”, kazao je Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije, i jedan od prvih saradnika osnivača te stranke Alije Izetbegovića.

Genjac je kazao kako je Alija Izetbegović uporno je tragao za rješenjima i pronazalio kompromise u interesu BiH i svih njenih naroda, unoseći u javno djelovanje i politiku moralne vrijednosti.

– Odgovori na pitanja današnjice i budućnosti 

“Ostavio nam je poruke koje daju odgovor na zamršena pitanja naše današnjice, ali i još zamršenija, naše budućnosti. One trasiraju put koji trebamo i moramo slijediti. Govorio je da je najbolje kretanje BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u. Ovo je vrijeme u kojem smo ubrzali to kretanje. Najbolje ćemo mu se odužiti ako istrajnim radom prihvatimo pruženu ruku iz Brisela i u interesu svih građana osiguramo evropsku perspektivu BiH koja donosi efikasnu i uređenu državu”, rekao je, uz ostalo, Halid Genjac.

Brojne delegcije, od državnih i diplomatskih, preko entitetskih, kantonalnih i opštinskih, do predstavnika boračkih i nevladinih organizacija položili su cvijeće na mezar Alije Izetbegovića. Među njima bili su njegov sin Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Denis Zvizdić, predsjednik Vijeća ministara BiH, Cihad Erginay, ambasador Turske u BiH, Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, članovi porodice Izetbegović i mnogi drugi.

– Politika poštovanja prema svima koji vole BiH 

“Nismo se umorili u borbi za BiH, jer nemamo alternativu. Oni koji je ne vole, imaju alternativu. Ovaj skup danas pokazuje da je Alija Izetbegović i dalje prisutan u srcima ljudi. Imali smo veliki skup na Kovačima, njegove ideje poput ove i dalje su aktuelne i za njih ćemo se izboriti. Imamo njegove poruke i pisane i izrečene. Način na koji je on vodio politiku deset godina naučio nas je da poštujemo svakoga ko voli ovu zemlju i sve njene građane, te da se borimo za ravnopravnost svih na svakom pedlju ove zemlje”, kazao je Bakir Izetbegović.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Jedan od od utemeljitelja Stranke demokratske akcije (SDA) 1990. godine. Iste godine na demokratskim izborima u SR BiH izabran je za člana Predsjedništva, a kasnije je obnašao funkciju predsjednika Predsjedništva RBiH. Na tom mjestu je bio i tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. Iz političkog života se povukao 2000. godine. Preminuo je 19. oktobra 2003. u Sarajevu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top