Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Na Kosovu sve spremno za ramazan

Na Kosovu sve spremno za ramazan

Islamska zajednica Kosova i muslimanski vjernici pripremili su se za početak mjeseca ramazana, koji ove godine pada u junu, kada su dani u godini među najdužima, pa će se postiti i po 18 sati dnevno.  Islamska zajednica Kosova i muslimanski vjernici, koji čine 95 posto kosovske populacije, pripremili su se za početak mjeseca ramazana.

Muslimanski vjernici su spremni za post, koji podrazumeva odricanje od jela i pića od zore do zalaska sunca ili od sehura do iftara. Kako ramazan ove godine pada u junu, kada su dani u godini među najdužima, na Kosovu će se postiti po 18 sati dnevno.

Čestitajući svim vjernicima dolazak ramazana, portparol Islamske zajednice Kosova Ahmet Sadriu je u izjavi za Anadolu Agency istakao da je Islamska zajednica uradila sve neophodne pripreme kako bi mjesec ramazana protekao na najbolji način.

“Kao i svake godine mi smo organizovali regionalne sastanke sa svim imamima, u svim glavnim centrima Kosova i razgovarano je kako ćemo izaći pred džemat, šta ćemo preduzeti: predavanja, tribune”, kazao je Sadriu.

– Pomoć za najugroženije 

On je najavio i novi projekat od 29 predavanja eminentnih profesora i hodža Kosova koji će govoriti o različitim temama u vezi ramazana i drugih vjerskih i socijanih tema, doći će i 25 imama iz Turske, koji će biti raspoređeni širom Kosova.

Kao i prethodnih godina i ove je siromašnim porodicama i osobama sa posebnim potrebama podijeljena humanitarna pomoć. Prošle nedjelje je humanitarna organizacija “Bereqeti”, koja djeluje unutar Islamske zajednice Kosova, podelila 2.500 paketa koji su stigli iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a biće podijeljeno i još oko 5.000 paketa pripremljenih zahvaljujući raznim dobrotvorima.

Sadriu je naglasio da će i ove godine više vladinih i nevladinih organizacija iz Turske organizovati iftare u Prištini, Mitrovici i Prizrenu, a doći će i tradicionalni karavan iz Turske koji putuje po gradovima Kosova i Balkana i organizira zajedničke iftare.

“Biće organizovanih iftara i od Islamske zajednice i različitih udruženja, tokom meseca ramazana. Mogu naglasiti da će Islamska zajednica organizovati u centru Prištine iftar za različite kategorije građana, kao i za one sa ograničenim sposobnostima. Na takvom iftaru je prošle godine bilo oko 500 učesnika”, dodao je Sadriu.

I Burhanudin Hashani, glavnim imam Savjeta Islamske zajednice u Prištini za Anadolu Agency istakao je da će tokom mjeseca ramazana biti raznih aktivnosti, te da se očekuje povećan broj vjernika u džamijama, posebno posljednjih dana ramazana.

“To je tradicija, svaki put mjesec ramazan ima svoj berićet i blagoslov, da se broj obožavaoca Allaha znatno uveća u odnosu na ostale mjesece”, kazao je Hashani.

U glavnom gradu Kosova, Prištini, već se osjeća ramazanska atmosfera. Građani nabavljaju više namirnica nego obično, a među najtraženijim je neizostavna hurma.

– Porodična okupljanja 

Tako, Remzi Sinani, ocjenjujući mjesec ramazana kao praznik koji ima svoju posebnu draž.
“Mi smo već počeli pripreme, proizvodima za ishranu i pravimo program koga ćemo pozivati na iftar ili gde ćemo ići “, kaže Sinani.

Arberie Elezi ističe da post pruža poseban osećaj koji se ne može opisati, već se mora doživjeti.
“Imamo svega, a u poređenju sa ranijim vremenima kada je bilo teško opstati, kada se vodio rat za egzistenciju, vjera je bila isto tako jaka. Nije u pitanju hrana, nego vjersko ubjeđenje koje ti pomaže”, navela je Elezi.

Njen sugrađanin, Jahir Pereva ističe da se njegova porodica priprema za ramazan.

“Spremamo specijalnu hranu, sa obaveznom hurmom. Pozivamo se međusobno, porodice i prijatelji na iftarske večere za ramazan”, kaže Pereva.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top