Vijesti iz zemlje

Na Golom Brdo počela izgradnja spomen-obilježja ‘Krila slobode’

Na Golom Brdu, jednom od najviših uzvišenja u sarajevskoj općini Novi Grad, gdje su agresori u periodu od 1992-1995. godine vršili žestoke napade sa ciljem ovladavanja tom kotom, ali i rejonom brda Žuč, gdje vođene odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, počela je izgradnja spomen-obilježja 'Krila slobode' - simbola odbrane i sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine.

Grandiozni spomenik u vidu stilizirane ptice kao simbola slobode, dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Općina Novi Grad posljednjih godina radi na tome kako bi sačuvala od zaborava ovu lokaciju i njen značaj u periodu 1992-1995. godine u nastojanju da ovaj prostor dobije jedan memorijal, gdje bi se na jedan dostojanstven način mogle obilježavati godišnjice odbrambeno-oslobodilačkih bitaka i da bi se sve ono što se dešavalo tokom proteklog rata moglo na ispravan način pamtiti i prenositi na generacije koje dolaze – navode iz Općine Novi Grad.

Bitke na Žuči tokom naše odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) predstavljaju niz slavnih pobjeda Armije RBiH u kojoj su svoje živote dali mnogi naši sugrađani. Kao mjesto trajnog pomena i sjećanja na te herojske bitke, Općina Novi Grad je na Žuči izgradila Dom oslobodilaca, ulaznu kapiju za Memorijalni kompleks na Golom Brdu, platou na kojem se od 2016. godine održava manifestacija obilježavanja 8. juna – Dana odbrane općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč.

Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo ističe da se ove godine nastavljaju radovi na tom projektu.

– Mi smo u Općini Novi Grad pobornici da se napravi nešto grandiozno, da napravimo nešto što opisuje veličinu herojstva ljudi, koji su se borili za odbranu 1992-1995. godine. Ti ljudi koji su branili i odbranili Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu su ljudske gromade, pa i spomenik takav treba da bude, spomenik gromada, kao što su oni bili. Smatram da bi to trebalo biti jedno centralno spomen-obilježje za čitavu državu Bosnu i Hercegovinu, jedinstveno za ove prostore – rekao je Delalić.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Općine Novi Grad Sarajevo, u sklopu Memorijalnog kompleksa ‘Žuč’ planirana je i izgradnja još jednog objekta u kojem će biti multimedijalne sale za prijem posjetilaca, za održavanje historijskih časova, druženje, ali i prostorije za muzejsku postavku brigada koje su se borile na ovom području, te drugi prateći sadržaji.

Povezani članci

Back to top button