Vijesti iz zemlje

Na FIN-u počinje prvi međureligijski magisterij u regionu

Svečano potpisivanje Memoranduma o razumijevanju na zajednički magisterij “Međureligijske studije i izgradnja mira” upriličen je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Potpisnici memoranduma su prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu; prof. dr. Darko Tomašević , dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Darko Đogo , dekan Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” iz foče i Marc D”Silva, predstavnik američke humanitarne i razvojne agencije CRS za BiH.

Kao dio zajedničkog magistarskog programa, studenti sva tri teološka fakulteta će zajedno prisustvovati nastavi i studirati, a što je prvi takav slučaj u BiH i regionu.

Navedeni magisterij proistekao je zajedničkim naporima navedenih obrazovnih institucija i projekta “Unaprijeđenje međureligijske izgradnje mira” , koji finansira i implementira CRS.

Program magistarskog studija će biti zajednički sačinjen, proveden i sadržan na teološkim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Sarajevu.

CRS je obezbijedio finansiranje ove istorijske incijative, koja je dio posvećenosti ove agnecije jačanju međureligijske saradnje i društvene kohezije, a svi detalji o navedenom studiju biće uskoro dostupni na web-sajtovima teoloških fakulteta.

Radio BIR

Povezani članci

Back to top button