Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Na Alipašinom Polju svečano otvorene prostorije Udruženja oboljelih od multiple skleroze

Na Alipašinom Polju svečano otvorene prostorije Udruženja oboljelih od multiple skleroze

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović, te Fata Bahtijarević, generalni sekretar Udruženja oboljelih od multiple skleroze KS, danas su svečano otvorili nove prostorije Udruženja u ulici Bajrama Zenunija broj 6 na Alipašinom Polju, koje im je na korištenje dodijelila Općina Novi Grad Sarajevo.

Udruženje koje postoji 40 godina i koje okuplja veliki broj naših sugrađana oboljelih od ove autoimune bolesti, početkom ove godine je ostalo bez prostorija za rad, te se zahtjevom za dodjelu poslovnog prostora obratilo Općini Novi Grad Sarajevo.

„Ovo je jedno od mnogih udruženja kojim Općina kroz svoje resurse pomaže i staje na raspolaganje. Za ovu populaciju veoma je važno da imaju svoje prostorije u kojima će djelovati i svoj rad podići na najveći nivo, jer od kvalitetnog smještaja zavisi i kvalitet djelovanja“, kazao je načelnik Efendić.

„Četrdeset godina koliko udruženje egzistira uvijek se suočavalo sa problemom smještaja. Kada smo se Općini Novi Grad obratili za pomoć pri rješavanu ovog problema, svih onih 40 godina je stalo u pola dana. Brzom reakcijom, Općina je pokazala visok stepen razumijevanja prema ovoj populaciji. Zahvalni smo im jer sada imamo prostorije prilagođene našim potrebama“, rekao je predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo Gordan Muzurović.

Generalni sekretar Fata Bahtijarević istakla je da je otvaranje novih prostorija za sve članove ovog Udrženja od izuzetnog značaja. „Do sada smo koristili prostor koji nije bio pristupačan, jer su postojale arhitektonske barijere i stepenice pa su naši članovi koji se kreću uz pomoć kolica bili spriječeni da dolaze u Udruženje“, kazala je Bahtijarević.

Današnjem svečanom otvaranju prisustvovala je i predsjedavajuća Općinskog vijeća Edina Gabela sa vijećnicima, predstavnici općine Centar, kao i koordinacionog odbora Udruženja osoba sa invaliditetom KS- a, Neurološke klinike, farmaceutskih kuća, i drugi gosti.

Udruženje oboljelih od multiple skleroze okuplja i zastupa specifičnu populaciju korisnika, te je jedno od najstarijih Udruženja u BiH, koje je osnovano 1975. godine.

Ministrica Dautbegović je ovom prilikom istakla da je rad udruženja od iznimnog značaja za sve članove koje okuplja, te da će ministarstvo nastojati da i u budućnosti pomaže ovim kategorijama stanovništa u KS koliko bude u mogućnosti.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top