Vijesti iz zemlje

Na ahiret preselio Redžep Karišik, preživjeli svjedok zločina na Uborku i Sutini

Jučer je preminuo jedini preživjeli svjedok masovnog ubistva Bošnjaka i Hrvata na lokalitetu Uborka i Sutine kod Mostara, Redžep Karišik.

– Sa velikom tugom obavještavamo javnost da nas je 29.11.2021. godine napustio Redžep Karišik, preživjeli svjedok masovnog ubistva Bošnjaka i Hrvata na lokalitetu Uborka i Sutine gdje je ubijeno 114 civila. Lisice kojima je bio vezan 1992. godine ostavio je u trajno sjećanje Muzeju žrtava zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu, navodi Adnin Hasić predsjednik Udruženja porodica ubijenih na Uborku i Sutini 1992.

Krišik je svjedočio u Hagu o opsadi, okupaciji i zločinu nad civilima Mostara i Hercegovine, prvom većem masovnom zločinu počinjenom na prostoru Bosne i Hercegovine.

– Uprkos svome bolu, Redžep Karišik je bio od onih koji javno govore o zločinu i zločincima. Sudovi u Bosni i Hercegovini su oni koji o zločinu i zločincima uporno šute. Do kada? Nama poridicama žrtava uvijek je bio na raspolaganju , napustio nas je i to je za nas veliki gubitak, međutim naša borba za pravdu neće prestati, naveo je Hasić.

(Vijesti.ba)

Povezani članci

Back to top button