U FokusuVijesti iz zemlje

Na Ahiret je preselio hadžija Hamid Mujević, simbol Kraljeve džamije u Tuzli

Tuzlansku regiju i ostatak Bosne i Hercegovine pogodila je vijest da je na bolji svijet preselio hadžija Hamid Mujević. Skoro je nevjerovatno koju je energiju pokazivao hadžija Hamid. Doslovno je živio vjeru.

Oko 30 godina je proveo radeći u Sibiru, u Rusiji, gdje je temperatura dostizala i -30 stepeni celzija. Posljednje godine svoga života proveo je u Tuzli.

Postao je simbol Kraljeve džamije u naselju Ši Selo. Do zadnjeg svoga dana hizmetio je i čistio džamijski prostor. Iako je imao 84 godine, to ga nije sprječavalo da dođe na podne namaz i ostane do jacije, za to vrijeme bi čistio džamiju i vodio brigu o vanjskom uređenju džamije.

Kakvu brigu prema džamiji je vodio, pokazuje i ovaj video:

Posebno ga je voljela omladina. Vrlo često bi ga vozili kući i u vožnji dobili poneki savjet. Sjećam se jedne vožnje do njegove kuće. Govorio je blago i svaki momenat je koristio da uputi savjet.

“Evo, ja imam preko 80 godina, kao da sam na jedna vrata ušao, na druga izašao. Omladino, držite se Allahovog govora i pomažite jedni druge. Kada mladić klanja namaz to je kao da je upaljena sijalica, a kada stariji čovjek klanja to je kao da si svijeću upalio” – govorio bi hadžija Hamid.

Da se Uzvišeni smiluje hadžiji Hamidu i podari mu lijepi Džennet.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button