Vijesti iz zemlje

N1 televizije najoštrije osuđuje napad četnika na novinare: Oglasili se i ravnogorci

Uredničko vijeće N1 televizije najoštrije osuđuje fizički napad pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta na ekipu N1 televizije u Draževini kod Višegrada.

Reporterka Adisa Ibrahimović i snimatelj Alen Skorupan, iz N1 centra Sarajevo, spriječeni su silom, na najgrublji način, u pokušaju da obave svoj posao u Višegradu i da izvijeste sa obilježavanja 70. godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića.

Uredničko vijeće N1 televizije, sa sjedištem u Luksembrugu, ovaj napad doživljava kao najdirektniji atak na slobodu medija i poziva nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da hitno reaguju, privedu i kazne odgovorne za napad na ekipu naše kuće.

Okupljanje ravnogorskih četnika bilo je najavljeno lokalnoj policijskoj stanici, što znači da su novinarske ekipe morale biti obezbjeđene i moralo im je biti omogućeno da obave svoj zadatak.

– Ovaj događaj još jednom je podsjetio na izuzetno teške okolnosti u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini. Uredničko vijeće N1 televizije, ekskluzivnog partnera CNN-a za regiju, poručuje da današnji fizički napad na ekipu neće spriječiti vodeću news televiziju u BiH i regiji da nastavi izvršavati svoju misiju profesionalnog informisanja javnosti o svim bitnim događajima – kaže se u saopćenju Uredničkog vijeća televizije N1.

Smatraju da je užasavajuće je da u 21. vijeku, u srcu Evrope, novinari bivaju napadnuti na najgrublji način tokom obavljanja profesionalnog zadatka.

– Stoga, još jednom pozivamo sve nadležne institucije da reaguju kako se napadi na novinare, ugrožavanje slobode medija, izvještavanja i profesionalnog rada ne bi više ponavljali. N1 zahvaljuje nekolicini učesnika skupa u Draževini kod Višegrada koji su stali u zaštitu naše ekipe i time spriječili još teži fizički napad pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta na reporterku i snimatelja – kaže se u saopćenju.

Povodom incidenta u Draževini kod Višegrada: Oglasio se Ravnogorski četnički pokret

Povodom incidenta koji se desio danas kod Višegrada kada su napadnute novinarske ekipe televizija N1 i FTV oglasio se Ravnogorski pokret iz Višegrada.

Oni su uputili saopćenje koje prenosimo u cjelosti.

“Već 20 godina Ravnogorski Pokret Otadžbine Srpke ‘Opštinski odbor Višegrad’ organizuje pomen i parastos povodom hapšenja đenerala Mihailovića kao i pogibije njegovih pratilaca oficira Vasiljevića, Kovača i Majstorovića 13.03.1946 godine.

Nikad se nije desio ni najmanji incident prilikom okupljanja na Trgu Palih Boraca u Višegradu i obavljanje vjerskog obreda u Manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci (Draževini).

Godinama su bile prisutne razne televizije iz regiona i nikada se nije desio bilo kakav incident, ovaj put novinari Federalne Televizije su se blagovremeno najavili i pitali da li mogu da prisustvuju skupu.

Rečeno im je da je skup javni i otvorenog tipa i da su godinama bile prisutne novinarske ekipe raznih medija. Pomenuti incident u kome nisu bili svjedoci organizatora skupa se desio van prostora Komleksa Draževina na magistralnom putu Višegrad – Priboj . U to vrijeme većina učesnika i organizatori su prisustvavali parastotsu 600 metara od mjesta događaja.

Prilikom prijave javnog skupa koji je obavljen po zakonu navedeno je da svaki učesnik skupa lično odgovara za svoje postupke i eventualno kršenje javnog reda i mira. Ravnogorski Pokret O.O Višegrad se izvinjava novinarima FTV i N1 na neugodnostima koje su doživjeli”.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button