Kolumne i intervjui

Muzaffer Čilek, vlasnik kompanije Čilek i predsjednik Fondacije Bigmev: Brojne su olakšice za ulaganje u BiH

Sektori u koje je najisplativije ulagati su poljoprivreda i stočarstvo, zatim proizvodnja mliječnih proizvoda, ali i turizam, energetika, građevinarstvo, kazao je Čilek
• 1995. godine osnovali ste firmu u sektoru proizvodnje dječijeg namještaja i postigli veliki uspjeh i postali prepoznatljivi u svijetu. U kojim sve zemljama se mogu naći Vaši proizvodi, a u kojim najbolje poslujete?

– Ja sam privrednik, potičem od porodice porijeklom iz BiH. Živim u Turskoj. Godine 1995. sam u turskom gradu Bursa osnovao kompaniju za proizvodnju i prodaju dječijeg namještaja Čilek koja danas prednjači u Turskoj kao međunarodni brend. Dječiji namještaj Čilek se danas nalazi u prodaji na pet kontinenata, u 66 zemalja, a dostupan je na 444 prodajna mjesta širom svijeta. Važno je kazati kako svake godine broj prodajnih mjesta raste za 15 posto. Zapošljavamo oko 2.000 radnika. Osim na turskom tržištu, dječiji namještaj Čilek je lider na tržištima Rusije, Kuvajta, Irana, Meksika, Azerbejdžana, Njemačke, Kine, Indije i Južne Koreje. Čilek nije više samo turski brand, Čilek je postao međunarodni brand broj jedan porijeklom iz Turske. Naš uspjeh temeljimo prije svega na originalnoj ideji dizajniranja namještaja namijenjenog djeci, posvećenosti uspjehu, rasprostranjenosti naših prodajnih mjesta diljem svijeta, usvojenim međunarodnim standardima kvaliteta i sigurnosti, ali i po najboljim postprodajnim uslugama. Naš koncept je jednostavan, nastojimo što više djece približiti njihovim snovima te ih učiniti sretnima. S tim u vezi, kompanija Čilek već nepunih dvadeset godina upravlja i Fondacijom porodice Čilek koja pomaže siromašnoj djeci, to jeste djeci ispod granice siromaštva.

Prednosti BiH

• Kako poslujete u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju dječiji namještaj, koliki je interes za Vaše proizvode?

– Čilek već 10 godina u svim gradovima BiH oprema dječije sobe namještajem, sa željom da kreiranjem ugodnog ambijenta obogatimo njihovu maštu i pomognemo njihov uspjeh u školi. Baš ovih dana se u Sarajevu u Nedžarićima, prema našem novom konceptu, otvara velika Čilek prodavnica sa cjelokupnom ponudom. Od samog ulaska na bh. tržište naša prodaja se kreće uzlaznom putanjom i mi smo veoma zadovoljni, uprkos trendovima nestabilne prodaje koji vladaju u sve većem broju zemalja Evrope i svijeta, a koji su uzrokovani ekonomskim krizama. Interes za naše proizvode je veliki i Čilek će s tim u vezi nastaviti pružati najbolje malim Bosancima i Hercegovcima.

• U BiH ulažete u poljoprivredu, građevinarstvo, turizam, energetiku i druge oblasti. U kojim ste do sada najviše uspjeha imali i možete li navesti neke konkretne projekte na kojima ste radili/radite?

– Odluku da više ulažem u BiH donio sam 2009. Zajedno sa lokalnim i međunarodnim bh. partnerima osnovao sam kompanije u oblastima poljoprivrede, građevinarstva, energetike i turizma. Također, osnovao sam i BIGMEV, centar za razvoj prvenstveno ekonomskih odnosa između BiH i zemalja od interesa. Tako smo povećali privredne i društvene aktivnosti s ciljem rasta zaposlenosti i razvoja Bosne i Hercegovine.

• Da li je BiH privlačno tržište za strane investitore? Šta je to u šta je najbolje i najisplativije ulagati?

– BiH je veoma privlačna zemlja za investitore. Iz dana u dan privredni krugovi kao i lokalne uprave spremaju nove projekte za strane investitore, naravno na zadovoljstvo i jednih i drugih. Sektori u koje je najisplativije ulagati po mom mišljenju su prvenstveno poljoprivreda i stočarstvo, zatim proizvodnja mliječnih proizvoda, ali i turizam, energetika, građevinarstvo, kao i drugi sektori proizvodnje od kojih bih istakao sektor tekstila. Međutim, generalno posmatrano, ogromne su prednosti Bosne i Hercegovine, kako komparativne, tako i kompetitivne. Prirodni resursi, blizina tržišta Evropske unije sa potrošačima visoke platežne moći, ali zašto ne i kazati, opredijeljenost Bosne i Hercegovine za priključenje euroatlantskim integracijama, čine BiH veoma zanimljivom za ulagače. Dodamo li tome niske porezne stope, izvrsno obučenu i sposobnu radnu snagu, iskustvo, te gotovo fascinantne poslovne ideje koje svaki put čujem u razgovorima sa bh. biznismenima, daju mi za pravo u uvjerenju da su mogućnosti za razvoj, a tako i prilike za investiranje u BiH veoma interesantne za domaće i strane ulagače. Zato je po mom mišljenju, uz monetarnu i sigurnosnu, veoma važna i politička stabilnost zemlje, koja će onda biti izvrsna poruka za vlasnike kapitala u Evropi i širom svijeta.

Privlačenje investicija

• Osnivač ste Fondacije BIGMEV, koja spaja privrednike iz BiH i Turske, možete li nam navesti neke značajnije saradnje koje su ostvarene zahvaljujući ovoj fondaciji? Koliko su Bosanci i Hercegovci, pa i Turci, zainteresovani za ovakvu vrstu posredovanja i da li je teško nagovoriti Turke da dođu u BiH? Koja strana u tom slučaju više profitira?

– BIGMEV je fondacija koju smo osnovali 2010. godine s ciljem razvijanja ekonomskih, kulturnih i naučnih veza i aktivnosti između BiH i ostalih zemalja od interesa. Fondacija od osnivanja pa do danas neprestano radi prvenstveno na privlačenju investitora u Bosnu i Hercegovinu i pomaže domaćim brendovima da svoje proizvode izvezu na strana tržišta. Fondacija BIGMEV sarađuje sa svim razvojnim agencijama i privrednim komorama u BiH kao i sa privrednicima i predstavnicima lokalnih uprava u 80 općina i gradova u BiH, nastojeći da svi zajedno pomognemo u realizaciji konkretnih projekata u ovom trenutku, prioritetno usmjerenih na privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta u svim gradovima BiH.

• Kakvi su planovi za naredni period kada su u pitanju aktivnosti Fondacije, možemo li očekivati neke značajnije investicije i projekte, ako možete navesti neke?

– Fondacija će nastaviti sa aktivnostima podrške razvoju i rastu Bosne i Hercegovine. Nastavljamo sa promocijom bh. privrednih prilika, uvezivanjem privrednika iz svih zemalja sa postojećim projektima i idejama, a pritom se uvijek držimo win-win principa. Kao što smo to činili i do danas, uporno ćemo inicirati i uspostavljati saradnje između općina, univerziteta, razvojnih agencija i ostalih ekonomskih institucija, a sve sa ciljem realizacije konkretnih projekata. Ovdje želim naglasiti značaj naših aktivnosti po pitanju dijaspore. Svjesni smo značaja dijaspore za našu zemlju i posmatramo je kao izvanrednu priliku. Kroz naše aktivnosti nastojimo dati odgovore na pitanja šta dijaspora može učiniti za BiH kao i na to šta BiH može učiniti za svoju dijasporu.

Oslobođenje

Povezani članci

Back to top button