Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Muž i žena su stubovi porodice

Muž i žena su stubovi porodice

U temelju porodice stoji bračna veza, to jest muž i žena na kojima počiva zgrada zvana porodica.

Skladan i harmoničan brak, po pravilu, znači skladan i harmoničan porodični život.  Zato je Kur'an bračnim i porodičnim odnosima posvetio posebnu pažnju i za razliku od nekih drugih oblasti ljudskog života, u vezi s ovim pitanjima donio decidne propise.

Mufesiri (komentatori Ku'rana) kažu da je to zbog nesvakidšanje važnosti i specifične težine braka i porodice, kao i njezine uloge u životu pojedinca i zajednice.

Ismail i Izeta Haverić u svojim istraživanjima ističu da u pravilu nema sretnog ni skladnog braka bez djece, a s druge strane, ne može se očekivati niti pravilno i uspješno podizanje djece bez zdravih i harmoničnih odnosa između bračnih drugova kao dječijih roditelja. (I. i I. Haverić, Islamski brak i porodica, Sarajevo, 1991)

Potrebno je naglasiti da je posebna uloga u porodici namjenjena majci (ženi) jer sam otac nije u stanju da zaštiti i očuva svoju porodicu. Neophodni su otac i majka da vode brigu o svojoj djeci. Zato se puna pažnja mora posvetiti obrazovanju muslimanke kako bi ona mogla izgraditi muslimanski dom, jer kako ističe Sejjid Kutb – ko želi izgraditi muslimanski dom treba najprije pronaći suprugu muslimanku. U protivnom, dugo će kasniti izgradnja muslimanske zajednice. Zgrada će ostati trošna sa mnogo rupa.“ (Tefsir Kur'an „U okrilju Kur'ana, 28 tom)

Muslimanku kao ženu i muslimanku kao majku ali i muslimanku kao djevojku, društvena zajednica, posebno danas, izlaže raznoraznim pritiscima i nerazumijevanju. Zato joj je potrebna značajna pomoć supruga ili oca kako bi svoj časni zadatak podizanja djece i autentičnog muslimanskog doma obavila na što uspješniji i lakši način.

Na osnovu svega navedenog možemo konstatirati da je islam zaista vjera porodice koja je svojevrsna tvrđava vjere. Učvršćivanju i osiguravanju te tvrđave doprinose svi članovi porodice: otac, majka i njihova djeca. Vjernik je zadužen za upućivanje kako sebe i svoga srca tako i svoje porodice. Dakle, njegova obaveza je dvostruka, pogotovo u naše vrijeme kada su izazovi i iskušenja umnogostručeni u odnosu na prošla vremena. Uz ženu muslimanku, kao pravu čuvaricu njegova doma i tvrđave, lakše će u duhu Kur'ana i sunneta odgojiti i sačuvati sebe i svoju djecu, te tako doprinijeti izgradnji zdravog muslimanskog društva u cjelini.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top