Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Muslimanska djeca postala većina u Velikoj Britaniji!

Muslimanska djeca postala većina u Velikoj Britaniji!

Prema najnovijim statistikama u Velikoj Britaniji, posebno u onim dijelovima zemlje gdje su se nekada tradicionalna vjerska uverenja sljepo poštovala, sve veći broj je muslimanske djece.

Istraživanje iz 2011. je pokazalo da u drugom po veličini gradu, Birmingemu, od 278.623 mladih osoba, njih 97.099 su bili registrovani kao muslimani, u poređenju sa 93.828 hrišćana, dok se ostatak istakao kao pripadnik hindu ili jevrejske religije, a bilo je i onih koji su se deklarisali kao ateisti.

 

Sličan “trend” je nastao i u još nekoliko gradova širom Britanije, a interesantno je to da su u tri londonske opštine Nevham, Redbridž i Tauver Hamlet skoro dvije trećine djece islamske vjeroispovjesti.

– Postoji utvrđen pad podrške utvrđenim religijama, posebno hrišćanstva, a zbog imigracije iz Azije na ove prostore kao i povećanja plodnosti među muslimanskim stanovništvom, dolazi do porasta islamskih vjernika – rekao je profesor Ted Kentl iz “ICoCo Foundation” koja promoviše povezanost zajednica.

Međutim, brojke pokazuju da je hrišćanstvo i dalje dominantna religija u svakoj lokalnoj zajednici u Engleskoj i Velsu.

 

– Britanski muslimani čine samo pet odsto stanovništva. Stoga za sve nas je bitno da sljedeća generacija mladih britanskih muslimana razvija jasan i siguran osećaj britanskog identiteta – rekao je Sugra Ahmed, predsjednik Islamske zajednice u Velikoj Britaniji i dodao:

– Važno je da se u školama sva naša djeca uče vrijednostima poštovanja i tolerancije. Ovo je jedna od zemalja najtolerantnijih u svijetu. Ona će nastaviti da bude takva pod uslovom da svi shvatimo koliko je važno da poštujemo i vjerujemo u druge.

 

Izvor: dailymail.co.uk

Telegraf.rs

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top