Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Muslimani u Brazilu: Uspjeh reprezentacije Alžira najbolja reklama za islam

Muslimani u Brazilu: Uspjeh reprezentacije Alžira najbolja reklama za islam

I sami Brazilci pokazali interesovanje za ramazanom i postom nakon što je fudbalska reprezentacija Alžira zabilježila značajan uspjeh na Mundijalu u Brazilu koja je prošla u osminu finala, ali je nakon toga poražena od Njemačke

BRASILIA:

Iako ih u toj zemlji nema mnogo, muslimani u Brazilu zbog umjerene klime i vrlo kratkih ljetnih dana kažu kako ne osjete nikakav napor tokom posta u svetom mjesecu ramazanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako i Ibrahim Našavati, devetnaestogodišnjak koji je prije šest godina izbjegao iz ratom pogođene Sirije u Brazil, kaže da su za njega ramazan i post u toj državi “jedno novo, ali i neobično iskustvo”.

“U nekim stvarima, post u ovoj zemlji je teži nego u Siriji. U Brazilu većina su krščani i normalno je da oni tokom dana jedu i piju. Ali to je meni neobično iskustvo jer u Siriji niko tokom mjeseca ramazana nije jeo i pio vani”, priča ovaj mladi Sirijac.

Ipak, napominje kako je, zbog nekih drugih stvari, u Brazilu lakše postiti nego u njegovoj rodnoj Siriji.

“U Siriji su sada temeprature vrlo visoke, a ovdje je umjerene. Ovdje je vrijeme ugodno za post, a i dani su kratki pa nije teško postiti nekih 11 do 12 sati”, smatra Ibrahim.

Inače, muslimani koji žive u glavnom gradu Braziliji svakodnevne molitve obavljaju u centralnoj džamiji koja se nalazi na sjevernom dijelu prijestonice.

Još jedan musliman koji živi u tom gradu Yassin Adnan, inače, prevodilac u konzulatu Iraka, kaže da u Braziliji živi između tri do pet hiljada muslimana.

“Zbog nekih stvari muslimanima u Brazilu je teško postiti. Mnogi jedu vani, žene se oblače previše otvoreno. I ja sam u toku dana poželim da pojedem nešto ili da popijem kafu. Ali, opet ovdje je temperatura umjerena. Sad je u nekim arapskim zemljama temepratura i do 54 stepena, a ovdje je dosta niža”, ispričao je Adnan.

Adnan ističe kako su i sami Brazilci pokazali interesovanje za ramazanom i postom nakon što je fudbalska reprezentacija Alžira zabilježila značajan uspjeh na Mundijalu u Brazilu koja je je prošla u osminu finala, ali je nakon toga poražena od Njemačke.

Bakhtear Binalam, musliman iz Bangladeša koji godinu i po živi u Braziliji gdje radi kao konobar, kaže da mu ne smeta to što neki ljudi tokom ramazana jedu i piju na ulici.

“Post je najbolji način da pokažemo našu iskrenu vjeru u Boga. Zato sam sretan što mogu da postim. Mjesec ramazan nije samo mjesec posta nego i mjesec solidarisanja sa drugim ljudima”, rekao je Binalam.

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top