Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Munira Ahmed: Lice otpora protiv antimigrantske politike u SAD

Munira Ahmed: Lice otpora protiv antimigrantske politike u SAD

Njenu fotografiju sa maromom – američkom zastavom na ovaj plakat je stavio Shepard Fairey, umjetnik koji je kreirao svjetski popularni plakat Baracka Obame sa natpisom Hope.
.„Fotografiju od koje je Faierey napravio poster napravio je Ridwan Adhami za muslimanski časopis Illume ispred zgrade Njujorške berze koja je tada bila prekrivena američkom zastavom. Blizina mjesta gdje su se nekad nalazili tornjevi Svjetskog trgovinskog centra dala je fotografiji dodatnu težinu“, izjavila je Ahmed za američki portal Slate uz napomenu da je tokom snimanja fotografije bila ispunjena emocijama, jer je rođena u New Yorku, a vidjela je kada je drugi avion udario u Svjetski trgovinski centar 11. septembra 2001.

„Interesantno je i to da me gotovo niko nije prepoznao, jer poster nije tačna reprodukcija. To je neka izvedba kao u stripu sa superjunacima. Najvažnije je da se na plakatu vidi simbolika, da je riječ o muslimanki i Amerikanki i kako ona ne daje prednost nijednom od tih identiteta. Muslimanka sam cijeli život, ali i Amerikanka, to dvoje ne mogu odvojiti niti želim to raditi“, kaže Munira.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top