Islamske teme

Muhammedova, a.s., ličnost

    Ono što vas može najviše nadahnuti u vezi s Muhammedovom ličnošću je ravnoteža koju je pronašao. Lahko se družio s ljudima, stvorio snažnu mrežu prijateljstava i iznio kreativne incijative kako bi pomogao svojoj zajednici. Ali u isto vrijeme nije se potpuno uključio u brige svakodnevnog života ili zaboravio svoju potrebu za razmišljanjem u samoći.

    Prvo ćemo se osvrnuti na to kako je Muhammed komunicirao sa svojom lokalnom zajednicom.

  1. godine trgovački grad Mekku potresao je spor. Istaknuti lokalni biznismen po imenu al-‘As ibn Vail prevario je jemenskog trgovca s robom, a da je nije platio, pa su stanovnici Jemena zamolili čelnike Mekke da intervenišu.

    Lokalni čelnici otišli su u kuću al-‘Asa i obavezali ga da im da novac koji je dugovao. Da bi spriječili da se takve nepravde ponove i naštete ekonomiji zasnovanoj na trgovini Mekke, gradski čelnici postigli su sporazum poznat kao „Savez vrlih“: pakt zaštitu poštenih komercijalnih transakcija,čak i za trgovce koji poput jemenskog trgovca nisu imali lokalna plemena da ih zaštite.

    Iako je Muhammed imao samo 21 godinu, pridružio se starijim uglednicima koji su se sastali u kući ‘Abdullaha Džud’ana, istaknutog plemenskog starješine, kako bi formirali pakt. Muhammed je bio tamo ne samo kao posmatrač, već je bio glasni pristalica pakta.

    Muhammed će se prisjetiti ovog događaja, desetljećima kasnije, rekavši: „Bio sam svjedok pakta u kući ‘Abdullaha Džud’ana na koji bih, da sam bio pozvan u vrijeme islama, pristao.“

    Lekcija iz ovoga je baviti se problemima u vašoj zajednici i igrati pozitivnu ulogu u njenom razvoju, bez obzira na vašu dob i prirodu vašeg doprinosa. Umjesto da mislite da ste možda premladi da biste nešto promjenili, izgradite svoju ličnost i naći ćete se među starijim uglednicima.

    Kreativnost

    Muhammed je smislio kreativne ideje za probleme s kojima se suočavalo njegovo društvo, što se dogodilo kad su Mekelije namjeravale obnoviti Kabu, ali se nisu složili oko toga koje će pleme imati čast postaviti Crni kamen na njegovo mjesto. (Arapi su u to vrijeme vjerovali da je Crni kamen spušten s neba i obožavali ga, započinjući svoje kruženje oko Kabe kod Crnog kamena. Jake poplave u Mekki 605.godine uništile su strukturu Kabe).

    Bez drugog rješenja da pronađu kompromis, plemena su se na kraju dogovorila da sljedeća osoba koja uđe u sveto područje hrama bude sudija i riješi nastali problem.

    Muhammed je u to vrijeme imao 35 godina, što bi za Arape još uvijek bilo mlado za rješavanje sukoba, a ta je uloga gotovo uvijek bila dodjeljena plemenskim starješinama. Unatoč tome, Arapi su se složili da Muhammed riješi probleme jer je sasvim slučajno bio sljedeća osoba koja je zakoračila u harem.

    Muhammed je lahko riješio problem tako što je stavio Crni kamen na abaju (ogrtač), a zatim je predstavnicima svakog plemena dao da drže ćošak ogrtača i podignu ga jedan metar od zemlje. Zajedno su postavili Crni kamen na njegovo mjesto. Prema Constantinu Gheorgiu, „Muhammedov način razmišljanja ukazivao je na to da je genije, a da nije bio genije, ne bi bio ni poslanik.“

    Muhammedovo rješenje bilo je i kreativno i spontano. Problem je bio bez presedana, jer su Mekelije prvi put obnovili Kabu, a spor je trajao punih pet dana. Muhammed je, iako nije očekivao da će biti umješan, nesporazum riješio na licu mjesta  kreativnim razmišljanjem.

    Mogućnost improvizacije i prevladavanje grupnog mišljenja unutar svakog od zavađenih plemena pokazuje da je Muhammed bio genije.

    Kreativnost i razmišljanje izvan okvira postali su vrlo tražene vještine, jer u svijetu koji se stalno mjenjao opstanak nije osiguran onome koji dobro imitiraju ili se drže iste rutine, već inovatorima i onima koji su dovoljno fleksibilni prilagoditi se nepredviđenim promjenama.

    Iz tog razloga, porastao je broj knjiga i obrazovnih materijala o inovacijama, dok su poticanje kreativnosti, kritičkog mišljenja i inovacija postali dio najmodernijih metodologija poučavanja i obuke.

IZVOR: MUHAMMED – KAKO TE MOŽE UČINITI IZVANREDNIM

AUTOR: DR. HAŠIM AL-‘AVADI

ZA AKOS.BA IZDVOJILA I PRIREDILA: NEIRA P.

Povezani članci