Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Muhamed Mursi osuđen na smrt: Čeka se još potvrda od glavnog muftije

Muhamed Mursi osuđen na smrt: Čeka se još potvrda od glavnog muftije

Egipatski sud osudio je na smrt svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija i 105 drugih, konačna odluka 2. juna

 Egipatski sud osudio je na smrt svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija i 105 drugih optuženih zbog bijega iz zatvora tokom ustanka 2011.

Mursi, koji već služi zatvorsku kaznu od 20 godina zbog podsticanja nasilja nad demonstrantima, nalazio se u kavezu u odvojenom dijelu sudnice kada je presuda pročitana.

{youtube}AWRa9g08wBE{/youtube}

Sudac je, prema običaju za najstrožu kaznu u Egiptu, presudu uputio glavnom muftiji, koji treba da iznese svoje mišljenje, prenosi AP.

Konačna odluka suda bit će donesena 2. juna.

Zvaničnik Muslimanske braće, Amr Darrag, pozvao je međunarodnu zajednicu da spriječi moguće izvršenje smrtne kazne nad Mursijem, prenosi Reuters.

Na prvom suđenju koje je održano danas, Mursi i još 105  drugih, među kojima deseci pripadnika Hamasa i Hezbollaha, optuženi su za bjekstvo iz zatvora i napade na policiju tokom pobune 2011. protiv tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

U zatvoru se nalazi 27 optuženih, uključujući Mursija, dok je ostalima, među kojima je vjerski vođa iz Katara Yusuf al-Qaradawi, suđeno u odsustvu, prenosi Tanjug.

Na drugom suđenju, Mursi i 35 optuženih, uključujući vođe Muslimanske braće, optuženi su za kovanje zavjere sa Hamasom i Iranom o destabilizaciji Egipta.

Nove optužnice

Optuženi se terete da su snabdijevali iransku elitnu Revolucionarnu gardu obavještajnim izvještajima u cilju destabilizacije zemlje.

Tužilaštvo navodi da su oni provodili špijunsku aktivnost u ime Muslimanske braće i Hamasa od 2005. do augusta 2013. “sa ciljem izvođenja terorističkih napada u zemlji kako bi širili haos i srušili režim”.

Za ove optužbe, također, zaprijećena je smrtna kazna.

Mursi se suočava sa još dva suđenja – za vrijeđanje sudstva i špijuniranje.

Mursi, prvi slobodno izabrani predsjednik Egipta, svrgnut je vojnim udraom koji je predvodio sadašnji predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, u julu 2013, nakon masovnih demonstracija.

Nakon što je Mursi svrgnut, nova vlada je počela obračun sa njegovim pokretom Muslimanska braća. Stotine ljudi su ubijene, a hiljade zatvorene.

Egipatske vlasti su proglasile Muslimansku braću terorističkom organizacijom u decembru 2013. Zatvorske kazne zaprijećene su i za verbalnu podršku pokretu. 

Izvor: Al Jazera

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top