Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Muftija mostarski nezadovoljan presudom napadačima na džamiju kod Duvna

Muftija mostarski nezadovoljan presudom napadačima na džamiju kod Duvna

salem dedović -mostarski muftija

Želimo da vjerujemo u pravosudni sistem naše države, ali sa žalošću moramo konstatirati, da se ovim izrečenim sankcijama, mogu samo ohrabriti neki novi potencijalni napadači i rušitelji vjerskih objekata, jer očito je, za to neće dobiti primjerenu kaznu.

Napadi na vjerske objekte su mržnjom, netolerancijom i isključivošću inspirirana djela, i kao takva zaslužuju i adekvatnu sankciju. Samo tako će se preduprijediti neki novi nasrtaji, a sistem i država dati do znanja svima u ovoj zemlji da su vjerski hramovi mjesta koja zaslužuju pažnju, poštovanje i zaštitu – navodi se u saopćenju za javnost muftije Salema-ef. Dedovića.

Općinski sud je osmericu mladića osudio za krivično djelo “izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”.

Prema navodima optužnice, oni su u noći s 14. i 15. augusta 2015. godine, nakon konzumiranja alkohola u više ugostiteljskih objekata na području Posušja, kupili bocu plina te su otišli u selo Omerovići kod Tomislavgrada kako bi digli džamiju u zrak i prestrašili tamošnje stanovnike.

U Omerovićma su prijetili mještanima Bošnjacima te su razbili nekoliko prozora na kućama i automobilima.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top