Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Muftija Jusufspahić: Otkad sam u Beogradu IZ nije dobila nijednu građevinsku dozvolu

Muftija Jusufspahić: Otkad sam u Beogradu IZ nije dobila nijednu građevinsku dozvolu

U Zemun polju u Beogradu građani su danas sprečili rušenje molitvenog doma (mesdžida) Islamske zajednice Srbije, prenosi Anadolu Agency.

Ulica je tokom jutra bila blokirana za saobraćaj, prisutan je bio velik broj policajaca, a došle su i komunalne službe koje su trebale da obave rušenje objekta u izgradnji, međutim izvršenje te odluke uspelo je da spreči oko 200 građana.

Muftija beogradski Mustafa ef. Jusufspahić rekao je za AA da je nekoliko vernika ostalo da čuva objekat, a da su za sledeću nedelju najavljeni razgovori sa predstavnicima nadležnih institucija za taj predmet, te da se nada da će uspeti da se dogovore “na obostrano zadovoljstvo”.

On je kazao da od početka izgradnje objekta, koja je počela pre nekoliko godina, imaju poteškoća i situaciju gde se “jednostavno ne želi shvatiti da postoje muslimani kao građani ovog grada u tom delu Zemuna”.

Muftija je napomenuo da dozvolu za izgradnju nemaju, ali da su podneli zahtev za legalizaciju objekta i istakao i da dozvolu za izgradnju nije imala ni jedna od 500 i više u kuća u tom kraju, kao ni crkva koja je tamo izgrađena.

Nadležni su danas, kako je naveo, došli da ruše deo prostora, odnosno krov koji je izgrađen nakon podnošenja zahteva za legalizaciju.

Po njegovim rečima, Islamska zajednica Srbije odlučila je da taj objekat sagradi jer je uočen porast devijantnog ponašanja, te su kao odgovorna verska zajednica, inače, druga po veličini u Srbiji, želeli da obezbede prostor u kom će se građani moliti i učiti kako treba da se ophode prema svojim komšijama, a ne da budu prepušteni ulici.

“Za nas je međutim uvek pitanje izgradnje molitvenog prostora političko pitanje. Zašto su tu dvojni aršini, ja želim da znam kao neko ko je Beograđanin, rođen ovde i doživljava Srbiju kao svoju zemlju i brani je i poštuje i čuva odnose sa svim komšijama bilo koje vere i nacije”, rekao je Jusufspahić.

On je istakao da Islamska zajednica Srbije želi da poštuje zakon, ali da mora postojati svest o činjenici da Islamska zajednica za 47 godina, koliko je on u Beogradu, gradu gde je njegov otac Hamdija Jusufspahić bio muftija, nikada ni jednu jedinu građevinsku dozvolu nije dobila.

“Zašto, to je pitanje za nekog u vlasti. Mi se ne bavimo politikom, ali jednostavno politika se mnogo meša u naš život”, rekao je on i podsetio da Bajrakli džamija u Beogradu, koja je izgrađena još 1575. godine, jeste u vlasništvu države, ali nije data na upravu Islamskoj zajednici Srbije.

“To je jedini sakralni objekat koji nije vraćen svojoj matičnoj verskoj zajednici, o čemu se tu radi? Zar se misli da će ako ovde dobijemo komad, zemlja postati turska, to je stara teza koja se stalno prožima”, kazao je Jusufspahić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com