Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > MS&Wood Fojnica – svjetsko, a naše

MS&Wood Fojnica – svjetsko, a naše

Visina plaće i uvjeti rada odlučujući su faktori da bi se stekli uvjeti za dugoročni razvoj onoga što zovemo ljudskim resursima. Mogućnost napredovanja, edukacija, etički kodeksi, osjećaj pripadanja zajednici koja kreira nove vrijednosti, domoljublje i nastojanje da se čini dobro i natječe u dobru jesu vrijednosti koje motiviraju svakog pojedinca i svaku zajednicu da istraju u onome što rade
stolica MS WOOD

Piše: Jakub SALKIĆ

Dok nas obasipaju sivilom i raznim negativnostima, dok mediji nadugo i naširoko pišu o mladima koji napuštaju našu zemlju, fojnička firma “MS&Wood” (“Majstori i drvo”) objavila je zanimljiv oglas. Traže se iskusni majstori, stolari, plaća je do 2.000 maraka neto, ovisno o vještinama i zalaganju. Posjetili smo ovu fojničku kompaniju i uvjerili se da u njoj uglavnom rade mladi ljudi, mnogima od njih ovo je i prvo zaposlenje, a mnogi su tu došli kao stipendisti “MS&Wooda”, jer ova firma i na taj način nastoji sebi osigurati kvalitetan kadar.

“MS&Wood” stipendira sve učenike koji upisuju drvoprerađivačku školu u Fojnici. A upravo je zalaganjem ove kompanije škola prije četiri godine i otvorena. U pogonima “MS&Wooda” već postoje originalne stolarske klupe, koje je firma našla u Njemačkoj i kupila, na kojima srednjoškolci obavljaju praksu i izrađuju svoje prve stolarske proizvode. Policu pored klupa ukrašavaju njihovi radovi, poput u narodu dobro poznatih skemlija, malih niskih stolica. Njihovi mentori vjeruju da stolaru, kada nauči ručno napraviti proizvod, nije problem raditi na mašinama, jer se tek tada može reći da razumije zanat. U Fojnici imaju samo riječi hvale za ono što radi “MS&Wood” u smislu ulaganja u obrazovanje mladih i u druge društveno korisne projekte.

Opširnije na portalu Stav.ba.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top