Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Mr. hfz. Dževad Hrvačić: Čovjek koji je izveo 17 hafiza Kur'ana

Mr. hfz. Dževad Hrvačić: Čovjek koji je izveo 17 hafiza Kur'ana

Hafiz Dževad Hrvačić je jedan najplodonosnijih bosanskih muhaffiza, učitelja Kur'ana. Piše: Nedim Botić

Kur'an napamet je pred njim učilo više stotina učenika, od čega ih je 17 položilo hifz pred Komisijom Rijaseta.

Mr. hfz. Dževad Hrvačić je rođen 1. marta 1969. godine u Vlasinju (Mrkonjić Grad). Gazi Husrev-begovu medresu je završio s odličnim uspjehom 1988. godine, iste godine u kojoj je postao nosilac titule hafiza Kur'ana. Hifz je završio pred hafizom Mahmutom-ef. Traljićem. U Jordanu je diplomirao islamsko pravo (fikh), a titulu magistra islamskih nauka je stekao 2010. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Trenutno je na doktorskom studiju na istoimenom fakultetu.

Od 1997. obnaša dužnost profesora u Gazijinoj medresi na predmetima imamet, hadis i fikh, da bi 2014. postao i pomoćnik direktora za internat. Određeno vrijeme je bio jedan od imama džamije kralj Fahd u Sarajevu. Autor je udžbenika Hadis za treći razred medrese, recenzent u brojnim izdanjima, a učestvovao je i u prevođenju kapitalnih djela poput „Ihjau ulumiddina“, Fikhu-s-sunena od Sejjida Sabika te Sunena imama Nesaija.

Stalni je član Komisije za hifz Rijaseta IZ-a. Jedan je od najaktivnijih bosanskih muhafiza pred kojim je hifz učilo više stotina učenika, od čega ih je 17 položilo hifz pred Komisijom Rijaseta.

„Da bi jedan kandidat stekao titulu hafiza Kur'ana, muhafiz se s njim mora družiti svakodnevno. Preslušava ga, podržava, podigne kad padne, jer većina kandidata tokom učenja prođe kroz određene krize. Proces učenja hifza i pripreme za izlazak pred Komisiju traje od dvije do tri godine, nekada i više. Odgovorno tvrdim da muhafiz u samo jednog kandidata uloži više truda, nego mentor na nekoliko magistarskih ili doktorskih disertacija.

Pitanje je kako muhafiz istraje i kandidata dovede do kraja?

Pripisujem to snagi i bereketu koje Allah, dž.š., daje zahvaljujući posebnosti Njegove knjige, što i muhafizu i kandidatu donosi jaku motivaciju i zadovoljstvo, koji se pojačavaju svakim susretom i svakom novom naučenom stranicom. Jedan od ljepših trenutaka u životu, koji se može osjetiti, ali ne i opisati, jeste onaj kada kandidat zadnji dan polaganja pred Komisijom prouči zadnje stranice Kur'ana. To učitelju daje dodatnu snagu i motivaciju da se ustraje u ovom veličanstvenoj misiji.“, kaže hafiz Hrvačić.

Ovom prilikom molimo Allaha, dž.š., da hafizu Hrvačiću i njegovoj porodici podari dobro na oba svijeta, da mu olakša podučavanje i rad po Kur'anu i ukabuli mu njegova dobra djela. Amin.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top