Vijesti iz zemlje

Mostina: Obilježena 25. godišnjica stradanja Bošnjaka Čajniča

U mjestu Mostina kod Čajniča danas je obilježena 25. godišnjica stradanja bošnjačkog naroda sa područja Opštine Čajniče. Pored ruševnog zdanja Lovačkog doma proučen je jasin, a porodice ubijenih, predstavnici medžlisa IZ-a Čajniče i Goražde, te premijer Bosansko-podrinjskog kantona Emir Oković, položili su cvijeće, javlja Anadolu Agency.

Lovački dom u Mostini početkom agresije na BiH pretvoren je u logor u kojem su u maju 1992. godine ubijena 42 civila. Fatima Terović na tom mjestu je izgubila sina i brata.

„Ovdje mi je stradao brat. Od kuće ga je pozvao najbolji drug, ode u SUP, iz SUP-a na Mostinu i više ništa ne znam. Skoro mi je majka preselila (umrla), pa ne mogu više ni pričati. Pozvali ga iz SUP-a, najbolji drug što su zajedno jeli i pili, i školu završili, i nikad mi se nije vratio“, ispričala je Fatima.

Lovački dom danas je ruševno zdanje koje propada i zarasta u korov, a na njemu su još uvijek vidljivi tragovi metaka i gelera kojima su ubijani civili iz Čajniča i okoline.

Zločini su počinjeni i na drugim lokacijama na prostoru ove opštine, a Ferid Kovačević na Mostini i u okolini izgubio je oca, sestru i zeta, njihovo dvoje djece, amidžu, amidžića i druge članove familije.

“Zeta i sestru i njihovo dvoje djece su svezali i doveli ih odavde nekih 2-3 kilometra i pobili u šumi, baš kao pse. Dijete od godinu i po i dijete od četiri i po godine”, rekao je Kovačević.

Porodice su ogorčene upravo zbog činjenice da ni dvije i po decenije poslije počinjenih zločina nema pravde za njihove najdraže. Tvrde kako najodgovorniji za sve što se dešavalo početkom rata u Čajniču još nije procesuiran, kao ni brojni izvršioci pod njegovom komandom.

Prema riječima Izeta Alihodžića, potpredsjednika SO Čajniče, za zločin na Mostini osuđeni su samo Milun Kornjača, te komandir Stanice policije Milorad Živković.

„Naravno da mi nismo zadovoljni brojem onih koji su procesuirani, nismo zadovoljni ni kaznama koje su izrečene i naravno da u narednom periodu jedna od suštinskih aktivnosti treba biti da se pokrene još optužnica, da svako ko raspolaže bilo kakvim podatkom, da ga dostavi tužilaštvu i da prepustimo tužilaštvu da radi svoj posao kako bi još neko bio osuđen za ovaj gnusni zločin“, rekao je Alihodžić.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH 31. marta 2015. godine donijelo je presudu prema kojoj je Milun Kornjača pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora za krivično djelo “zločini protiv čovječnosti”. On je proglašen krivim, kako je navedeno u presudi, “što je u periodu od polovine aprila 1992. do kraja maja 1992. godine u opštini Čajniče, u okviru širokog i sistematičnog napada pripadnika TO Srpske opštine Čajniče, pripadnika paravojne jedinice ‘Plavi orlovi’ i policije Stanice javne bezbjednosti Srpske opštine Čajniče, potpomognutih paravojnim formacijama koje su dolazile iz Srbije i Crne Gore, usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine Čajniče, znajući za taj napad, kao komandir jedinice ‘Plavi orlovi’, naredio i učinio progon nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine Čajniče na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, i to zatvaranjem, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja”.

Sud BiH je 25. marta 2014. godine otpremio drugostepenu presudu kojom se potvrđuje prvostepena presuda iz aprila 2013. godine prema kojoj je Milorad Živković osuđen na kaznu zatvora od šest godina za krivično djelo “zločini protiv čovječnosti”.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button