Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Mostar: Učesnici Šestog kampa za mujezine na utakmici reprezentacije BiH

Mostar: Učesnici Šestog kampa za mujezine na utakmici reprezentacije BiH

Kao svojevrsna nagrada za trud i zalaganje na putu dobra i učenja o našoj plemenitoj vjeri učesnici Šestog kampa za mujezine MIZ-e Mostar nagrađeni su 25.03.2017.godine odlaskom na kvalifikacionu utakmicu reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv reprezentacije Gibraltara odigranoj na stadionu Bilino Polje u Zenici.

Ekipu od dvadeset dječaka predvodio je mostarski glavni imam Suljo ef. Cikotić, a kao pratnja, pod čijim su nadzorom sve vrijeme bili, išli su Jusuf Kafadar (voditelj ovogodišnjeg kampa za mujezine), Mustafa Čolakhodžić, Mujo Gosto, Mirza Bašić i Eldis Balić.

Ovaj jednodnevni izlet u Zenicu osim rekreacijskog imao je i kulturno- edukativni karakter. Naime, po dolasku u Zenicu dječaci su posjetili Čaršijsku džamiju gdje su srdačno dočekani od strane glavnog zeničkog imama Jakuba ef. Salkice, kao i imama Čaršijske džamije hfz. Enesa ef. Beganovića.

Nakon zajedničkog podne-namaza prisutnim omladincima obratio se hfz. Beganović koji je govorio o historijatu i vremenima kroz koje je prošla ova džamija koja plijeni svojom ljepotom i neobičnom arhitekturom što se posebno odnosi na samu unutrašnjost džamije. Po završetku obraćanja vrijedni hafiz je za ove dječake pripremio osvježenje.

Poslije posjete Čaršijskoj džamiji uputili smo se prema Motelu „Almy“ gdje je upriličen ručak, te se ovim putem zahvaljujemo hfz. Mevludinu Dizdareviću kao i menadžmentu Motela „Almy“ na gostoprimstvu i susretljivosti.

Potom smo se uputili prema staroj tvrđavi Vranduk gdje nas je dočekao lokalni imam Ramiz ef. Redžić sa kustosicom Eminom koja je govorila o značaju tvrđave Vranduk, i sadržajima koji se nalaze u okviru same tvrđave. Učesnici kampa za mujezine su posjetili i džamiju u Vranduku gdje su klanjali ikindiju-namaz. Ova džamija nosi ime velikog Sultana Fatiha.

Po obilasku znamenitosti u Vranduku, s transparentima, kapama, zastavama uz himnu jedine nam domovine Bosne i Hercegovine i druge navijačke pjesme uputili smo se prema stadionu Bilino Polje gdje su u navijačkom raspoloženju naši omladinci bodrili svoju reprezentaciju do konačnih i slavnih 5:0.

U povratku prema Mostaru s ovog nezaboravnog izleta u džamiji u Raštelici u kasnim satima smo klanjali akšam i jaciju.

Autor: Eldis Balić

Izvor: miz-mostar.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com