Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Mostar: Proučena hafiska dova Aidu Tuleku, direktoru Karađoz-begove medrese

Mostar: Proučena hafiska dova Aidu Tuleku, direktoru Karađoz-begove medrese

Još jedna svečanost promocije novog hafiza Časnog Kur'ana održana je u Mostaru, 14. marta 2015. godine, a titulu hafiza Kur'ana stekao je prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.

 Svečanosti su, u Karađozbegovoj džamiji, prisustvovale džematlije sa područja cijelog Muftijstva mostarskog, predstavnici političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života Mostara i Bosne i Hercegovine.

U ime organizatora svečanosti: Islamske zajednice u BiH, Muftijstva mostarskog, Medžlisa IZ Mostar, Karađoz-begove medrese i Centra za učenje Kur'ana, obratio se prof. Suljo ef. Cikotić, glavni imam MIZ Mostar. On je u svom obraćanju istakao važnost učenja Kur'ana, a posebno njegovog učenja napamet, te stavio akcenat na hafize, koji će  zbog te titule, ako Bog da, u džennetu biti na najvišim stepenima, kako to stoji i u izrekama Poslanika, a.s. 

Muftija mostarski, Salem ef. Dedović, posebno je bio emotivan, jer je ovom hafiskom dovom u časno zvanje hafiza Kur'ana promovisan, kako je kazao, “njegov prijatelj, kolega, vrijedan alim” koji neprestano radi na svom usavršavanju u obrazovnom i svakom drugom smislu, a čije je nastojanje da Karađoz-begovu medresu učini jakom i prepoznatljivom institucijom u gradu Mostaru i Hercegovini.

 Inače, hfz. Aid Tulek diplomant je prve poslijeratne generacije Karađoz-begove medrese, 12. je njen hafiz od reaktiviranog rada, koji se desio 18. septembra 1995. godine, peti je hafiz u Mostaru u posljednjih godinu dana, peti hafiz kojem je muhaffiz bio prof. kurra-hafiz Armin Abaza i četvrti hafiz Centra za učenje Kur'ana. 

Svečanosti je prisustvovao i Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u Bosni i Hercegovini, koji je svojim prisustvom iskazao poštovanje prema činu promocije direktora jedne od naših medresa u časno zvanje hafiza Kur'ana i u toku obraćanja istakao činjenicu da je prof. hfz. Aid Tulek jedini  direktor bh. medresa koji nosi titulu hafiza Kur'ana. Reisu-l-ulema je iskazao iskrene čestitke hafizu Tuleku, njegovim roditeljima i porodici, zaželivši mu da i dalje napreduje i radi na promociji dobra u Karađoz-begovoj medresi i gradu Mostaru i da bude podsticaj i učenicima i profesorima da idu njegovim putem. On je i uručio hafisku diplomu novom hafizu Aidu Tuleku, a hafisku dovu proučio je prof. Armin Abaza. 

Svečanosti je prisustvovao i veliki broj hafiza, koji su učili kur'anske odlomke, a oni su: mr. Dževad Hrvačić, mr. Kenan Musić, Zekerijah Ribo, Ruhid Nezir, Abdul-Aziz Drkić, kurra-hafiz Armin Abaza, Emin Tucović, Suad Godušević, Jusuf Bećoja i Nezir Šarić. Sa novim hafizima Mostaru se vraća nekadašnji sjaj i ljepota, koje je imao u minulim vremenima. 

 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top