Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Mostar: Partizansko groblje podsjetnik na vremena jedinstva i treba da nastavi da spaja, a ne razdvaja

– Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj/svibanj obilježen je na obnovljenom Partizanskom spomen groblju u Mostaru, a okupio je visoke dužnosnike svih razina vlasti u BiH 

Mostar: Partizansko groblje podsjetnik na vremena jedinstva i treba da nastavi da spaja, a ne razdvaja

Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj/svibanj obilježen je na obnovljenom Partizanskom spomen groblju u Mostaru, a okupio je visoke dužnosnike svih razina vlasti u BiH, javlja Anadolu Agency (AA)

Svečanosti u obnovljenom kompleksu nacionalnog spomenika BiH uz brojne visoke dužnosnike nazočili su delegacija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na čelu s predsjedavajućim Denisom Zvizdićem, federalni premijer Fadil Novalić i ministri u Vladi Federacije BiH, te šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, koji su uz brojne delegacije, položili cvijeće i odali počast žrtvama fašizma.

Federalni premijer Fadil Novalić je kazao kako je obilježavanje dana Europa i Dana pobjede nad fašizmom 9. maja, od posebnog značaja na Partizanskom spomen groblju u Mostaru koji je simbol antifašizma.

“Nije slučajno da je Evropa to odabrala kao Dan Evrope i time poslala poruku svima budućim generacijama i svim narodima koji naseljavaju Evropu, među kojima smo i mi“, kazao je Novalić na Partizanskom groblju u Mostaru.

Podsjetivši da riječ “partizansko“ dolazi od riječi partizani, naglasio je da oni nisu bili tek obični ljudi. Bili su, naveo je, na putu antifašizma koji je Evropa uzela kao svoj službeni pravac. Stoga istakao je Novalić, kako je žalosno da se 20 godina čekalo na obnovu tog monumentalnog spomenika, jer se time pokazao i nemaran odnos prema antifašizmu.

“Današnja svečanost ima posebnu težinu u Mostru, gradu koji je nekad bio hram antifašističke borbe, a koji je sada postao simbol podjela. Nadam se da će Partizansko groblje podsjetiti sve Mostarce na vremena jedinstva i da će nastaviti da spaja, a ne da razdvaja“, kazao je Novalić .

Vlada FBiH će kako je naglasio nastaviti ulagati u sve spomenike jer je historija BiH puna svijetlih trenutaka na koje treba podsjetiti sve generacije.

Zadovoljstvo obnovom Partizanskog spomen obilježja u Mostaru izrazio je i šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark navodeći kako je veoma značajno da se baš na tom mjestu obilježava Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom.

“Ovo je veliki dan kada obilježavamo Dan Europe, dan koji je okrenut budućnosti, ali istodobno prilika da podsjetimo na one koji su položili svoje živote. Ovaj dan je jedan od najvažnjih trenutaka u modernoj historiji Europe koja je nažalost svjedočila prevelikom broju sukoba i krvoprolića“, kazao je Wigemark.

Podsjetio je na razdoblje pet godina poslije Drugog svjetskog rata kada je tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman nazvao svog kolegu iz Nemačke koji mu je do tada bio zakleti neprijatelj kako bi razgovarali.

“Schumanova gesta je tada otvorila put pomirenju, saradnji i razumijevanju, do tada neviđenom u Europi i utrla put prijeko potrebnom pomirenju i izlječenju od rana. U svojoj sada već poznatoj deklaraciji o vrijednostima koje su postaje jedan od temelja EU Robert Schuman govori o jednakosti, uvažavanju ljudskih prava i spremnosti na međusobnu suradnju pravcu zajedničkog dobra i digniteta svih. Ja mislim da su ove vrijednosti utkane i u spomenik koji je projektirao arhitekt Bogdan Bogdanović“, kazao je Wigemark.

Gledajući partizansko spomen obilježje kako je istakao, ne može se ne biti inspiriran njegovim vrijednostima koje su značajne za Mostar i Bosnu i Hercegovinu, kojima želi da postanu dio Europske unije.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je kazao kako je Mostar unikatni grad pod kapom nebeskom u BiH.

“Danas kada ujedinjena Europa slavi svoj dan i dan i kada se diljem Evrope s velikim pijetetom obilježava Dan pobjede nad fašizmom i odaje počast žrtvama drugog svjetskog rata mi na žalost u BiH još uvijek svjedočimo da fašističke ideologije nisu poražene. One postoje u našem društvi manje ili više prikriveni. Prihvaćanje europskih vrijednosti i jačanje antifašizma mora biti imperativ našeg djelovanja“, kazao je Zvizdić na partizanskom groblju u Mostaru.

Prošlost u BiH je kako ističe bolna, jer je ideologija fašizama koju se mislilo da je zauvijek slomljena 9. maja 1945. ponovo oživjela 90-tih godine i rezultirala neviđenim zločinima.

“Danas znamo da fašizam postoji i da mijenja svoja lica, te da se historija ponavlja ako ne naučimo potrebne lekcije ida upravo zbog toga antifašizam mora biti i ostati jedno od ključnih načela našeg političkog i društvenog djelovanja“, ističe Zvizdić navodeći da je Borba protiv fašizma borba protiv svih podjela što je i osnovna ideja EU kojoj BiH teži.

Podsjetio je da je BiH postala kredibilan kandidat za članstvo u EU, ali na pretke koji su borbom protiv fašizma ostavili nasljeđe koje baštine i trebaju čuvati sadašnje generacije.

“S ovog važnog mjesta želim da pošaljemo svi zajedno poruku da smo mi oduvijek dio porodice europskih naroda i da ćemo formalno postati njezin ravnopravni član. To je naša obaveza i nasljeđe koje ćemo ostaviti mladim generacijama koje će živjeti mirno kao građani Evrope“, poručio je Zvizdić navodeći kako Partizansko spomen obilježje predaje građanima Mostar da u njemu uživaju i da ga čuvaju.

Obnova ovog spomeničkog kompleksa, proglašenog nacionalnim spomenikom BiH 2006. godine, počela je 2017.

U novembru/studenom prošle godine, kada je počela obnova, memorijalni kompleks posjetili su predsjedavajući Vijeća ministara BiH i premijer FBiH, Denis Zvizdić i Fadil Novalić, a Vlada FBiH preuzela je zakonske obaveze s ciljem zaštite i obnove.

Partizansko spomen-groblje podignuto je u znak sjećanja na poginule borce antifašističkog rata na osnovu projekta koji je 1959. godine uradio arhitekta Bogdan Bogdanović. Ovo spomen obilježje u bivšoj Jugoslaviji slovilo je za jedan od najljepših spomenika, a obnovom koja je dans službeno obilježena vraćan je stari sjaj mostarskog nacionalnog blaga BiH.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com