Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Mostar: Najredovnije mlade džematlije počastili biciklom i tabletom

Mostar: Najredovnije mlade džematlije počastili biciklom i tabletom

Džemat ima tri džamije: u Podgoranima i Prigrađanima te na Humima. Sve tri džamije su aktivne u toku godine. U njima se klanjaju džume, a klanjanje dnevnih namaza je raspoređeno u toku sedmice. Mektebska nastava se održava na sva tri punkta i ne prekida se ni u mjesecu ramazanu. U Podgoranima, gdje je smješten imamski stan, u ramazanu Admir-ef. Čopelj uz pomoć džematlija organizovao je interesantno takmičenje za polaznike mektebske nastave. Djeca su uz obavezu dolaska na mektebsku nastavu svaki dan bila obavezna da klanjaju namaze u džamiji, osim akšam namaza. Na kraju su najbolji dobili nagrade u vidu bicikla i tableta, a sva ostala djeca koja su učestvovala nagrađena su paketićima.

Džemat je poznat i po tome što je uvijek na usluzi onima kojima je pomoć potrebna i pomažu onima koji su u teškoj materijalnoj situaciji. Također, u januaru 2016. godine džamijski odbor Podgorani je donio odluku da se svaka novorođena beba u džematu nagradi hedijom od 100 KM. Imam sa članovima odbora obiđe porodicu i uruči hediju.

Još jedan interesantan detalj iz ovoga džemata jesu sestre Dželila, Hafiza i Hidajeta Arnaut, koje kao najredovnije učenice pohađaju mektebsku nastavu u Podgoranima. U džematu su poznate kao djevojčice lijepog ahlaka, koje vrlo tečno uče Kur'an, vole džamiju i mekteb. Hidajeta uči u Kur'anu čak od svoje šeste godine. Hafiza i Dželila su učestvovale na mektebskom takmičenju Medžlisa Mostar i ostvarili su zapažene rezultate. Inače, u džematu 90% djece uči u Kur'anu.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top