Vijesti iz zemlje

Mostar: Dodjelom nagrada i priznanja obilježena 15. godišnjica obnove Starog mosta

Tradicionalnom manifestacijom “Mostar ne zaboravlja prijatelje“, uz spuštanje cvijeća u rijeku Neretvu i skokom sa Starog mosta, obilježena je 15. godišnjica obnove Starog mosta, javlja Anadolu Agency (AA).

Manifestacija je u organizaciji Centra za mir i multietničku suradnju u staroj gradskoj jezgri Mostara okupila brojne goste i uzvanike iz svih sfera javnog i političkog djelovanja te podsjetila na značaj Starog mosta i njegove obnove.

Nakon ceremonije na UNESCO-ovom zaštićenom spomeniku, svečanost se nastavila u prelijepom ambijentu bašte Koski Mehmed-pašine džamije uz tradicionalnu dodjelu nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Laureat Međunarodne nagrade „Mostar Peace Connection“, koju dodjeljuje Centar za mir i multietničku suradnju za doprinos zbližavanju civilizacija i kultura svijeta, ove godine je generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Iz Ujedinjenih naroda u New Yorku, Centru za mir je stigla potvrda da generalni tajnik s poštovanjem i zahvalnošću prihvaća ovo priznanje. No, kako nije u mogao doći na svečanost u Mostaru, nagradu je preuzela rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u BiH Sezin Sinanoglu. Ona je istaknula da je Stari most u Mostaru simbol mira i povezivanja ljudi, zbog čega je ova nagrada veoma značajna za UN.

Nagrada „Mostar Peace Connection“ se zasniva na teškim iskustvima i iskušenjima kojima je grad Mostar bio svjedokom na kraju 20. stoljeća. Dodjeljuje se svake godine za civilizacijska postignuća laureatima iz cijelog svijeta, najrazličitijih profila i zanimanja, a koji su u raznim područjima djelovanja i na različite, ali u širokoj javnosti prepoznatljive načine, doprinosili miru i multietničkoj suradnji.

Guterres se tako pridružio odabranom društvu laureata nagrade Centra za mir, među kojima su: Nelson Mandela, Vaclav Havel, Alois Mock, Jacques Chirac, Muhamed El Baradei, Irina Bokova, Luciano Pavarotti, Sulejman Demirel, Stjepan Mesić, Ivica Račan, Keneth Scott, Serge Bramertz, Carmen Agius i brojni drugi.

Posebne povelje uručene su Memorijalnom centru Potočari za kontinuirani doprinos borbi za istinu, insistiranju na otkrivanju sudbine nestalih Srebreničana i kažnjavanju zločina, te posthumno prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću za ogromnu podršku projektu obnove Starog mosta – kao spomenika mira oko kojeg se okupio cijeli svijet.

Povelju Memorijalnom centru Potočari i Udruženju majke Srebrenice uručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Smatram da obnova i rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru predstavlja jedan od najvažnijih simbola obnove multietničnosti i zajedničkog života, ne samo u Mostaru nego generalno u Bosni i Hercegovini. Oni koji su srušili arhitektonski dragulj Bosne i Hercegovine, kompletnog Balkana i čitavoga svijeta imali su namjere da prekinu konekcije između ljudi, da ljudi ne mogu da žive, da rade, da posluju, da se druže. Funkcija mosta je da spaja ljude i zbog toga je njegov značaj ogroman, neprocjenjiv i zato je važno stalno slaviti njegovu obnovu, jer to znači obnovu multietničkoga, multikonfesionalnog života Bosne i Hercegovine”, kazao je Zvizdić

Manifestacija će tradicionalno biti okončana bakljadom Kluba skakača sa Starog mosta – Mostari, te muzičkom izvedbom ansambla Mostarske kiše.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button