Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Mostar dobio prvu beba začetu vantjelesnom oplodnjom

Mostar dobio prvu beba začetu vantjelesnom oplodnjom

Prije nešto više od mjesec dana, tačnije 23. februara, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar rođena je prva beba začeta vantjelesnom oplodnjom. Ova lijepa vijest oduševila je mnoge, naročito stanovnike ovog dijela zemlje u kojem Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji još uvijek nije usvojen.

Više u prilogu citytv. ba

David Zovko jednomjesečna je beba koja je začeta IVF oplodnjom u Mostaru. Tako je postao prvi Mostarac začet tim putem. Postupak izvantjelesne oplodnje obavljen je u Poliklinici Arbor Vitae Dr. Sarić u Mostaru.

“23. veljače u Kliničkoj bolnici Mostar rođena je prva beba začeta od IVF-a. Dječak je zdrav i u dobroj formi”, rekao je za Bljesak.info Senad Sarić, specijalist za ginekologiju i porodiljstvo.

Dodao je kako stiže cijela serija bebica koje su začete IVF-om u Mostaru, a koje će se rađati i u drugim gradovima.

Davidovi roditelji Katarina i Davor Zovko rekli su kako je ovo bio jedini način da dođu do djeteta.

“Liječnik Sarić rekao mi je kako će 2015./2016. otvoriti Polikliniku u kojoj će biti omogućen postupak umjetne oplodnje. Odmah sam mu rekao da nas stavi prve na popis”, rekao je tata Davor.

Dodao je kako su u Hrvatskoj vadili nalaze i pokušavali začeti dijete, ali bez uspjeha. Isto tako, kako kaže, postupak umjetne oplodnje dvostruko je skuplji u susjednim zemljama.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top