Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Most Pelješac: ‘Neškodljivi prolaz’ nije ‘slobodan prolaz’

Most Pelješac: ‘Neškodljivi prolaz’ nije ‘slobodan prolaz’

Pelješki most ne smije biti izgrađen, poruka je iz dokumenta koji skupina bh. parlamentaraca namjerava poslati predstavnicima međunarodne zajednice.

Prema dokumentu, koji je u posjedu TV Hayat i koji bi trebao biti poslan Valentinu Inzku, visokom predstavniku u BiH, Federici Mogherini, šefici europske diplomacije, visokim tijelima Europske unije, Hrvatska krši UN-ovu Konvenciju o pravu mora i „nedozvoljeno odsijeca“ Bosnu i Hercegovinu od međunarodnih voda.

„Povrh toga, Hrvatska nasilno nameće izgradnju Pelješkog mosta i tako fizički i međunarodnopravno ometa, ograničava i sprečava jedinu usku pomorsku vezu Bosne i Hercegovine s međunarodnim vodama i s ostalim državama svijeta. Na taj način ugrožava mir, suverenitet, stabilnost, obrambenu sposobnost i slobodan razvoj i opstanak Bosne i Hercegovine kao pomorske države“, navodi se u dokumentu bh. parlamentaraca.

Podsjećaju i kako je hrvatski premijer Andrej Plenković, za nedavna posjeta Sarajevu, izjavio kako „sve što Hrvatska radi u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta u skladu je s međunarodnim pravom i u duhu dobrosusjedskih odnosa“. Smatraju da Plenković takvim izjavama „u zabludu dovodi i hrvatsku javnost i sve institucije Bosne i Hercegovine i Europske komisije“.

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top