Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Moja supruga vodi računa o svom izgledu

Moja supruga vodi računa o svom izgledu

Moja supruga vodi računa o svom uljepšavanju, svom mirisu, svojoj higijeni i čistoći

Moja supruga zna koliko uljepšavanje ostavlja velik i snažan utjecaj na srce njenog muža i koliko je čini njemu sve dražom i dražom. Zato njena odjeća, njen miris i njena čistoća odaju sliku žene koja poklanja veliku pažnju tim stvarima. Ona također zna da uljepšavanje ima veoma značajnu ulogu u očuvanju kreposti njenog muža, njegovom zadovoljstvu i željom za njom, a također u velikoj mjeri odražava se i na lijep bračni život, te čvrstinu obruča ljubavi, naklonosti i intimnosti.

Nećemo pogriješiti ako kažemo da u najvažnije uzroke muževe antipatije prema supruzi i pojave međusobnih nesuglasica spada zapostavljanje uljepšavanja žene pred mužem – a on ima najveće pravo na uživanje u tome. Štaviše, dešava se da prođu dani i noći dok se neka žena pred svojim mužem pojavi lijepog i privlačnog izgleda. Stavr zna biti daleko ružnija kada žena mužu ne dopušta da uživa u lijepoj odjeći, mirisu i kozmetici koju kupuje njegovim novcem ostavljajući to za svečane prilike kako bi se pred društvom isticala po svom šarmantnom izgledu. Drugi, pak, s nestrpljenjem iščekuju nekakva svečana dešavanja kako bi, kradući poglede, mogli uživati u ženinim ukrasima i otmjenom izgledu. Kod drugih situacija zna biti daleko složenija tako da sami izmišljaju različite prigode kako bi suprugu vidjeli u njenim ukrasima.

Ovo je, bez imalo sumnje, nepravda koju žena nanosi svome mužu i nedovoljan respekt njegovih prava, čime polahko ali sigurno potkopava svoju bračnu sreću. zbog toga se muž sve manje osvrće na svoju suprugu, a njegova želja za njom postaje sve slabija. Ovakvo suprugino ponašanje može dovesti do toga da njen muž padne i u grijeh gledajući u druge žene, ili da počne razmišljati o braku sa drugom ženom koja će razumjeti njegove emocije, zadovoljiti njegove prohtjeve i biti ukras za njegovo oko.

Može se desiti da čovjek upravo iz ovog razloga oženi drugu ženu, a prva tek tada shvati da se treba uljepšati i dotjerati. Kada je muž ugleda u takvom stanju, zbunjen zbog dva potpuno različita izgleda, pomisli da je ušao kod njemu strane, nepoznate žene. Zbuni ga sva ta njena šarmantnost i elegancija za koju je mislio da je njegova žena ne posjeduje. Tada je, na njenu žalost, obavjesti da on ne bi pomišljao na ženidbu s drugom ženom da je prije mogao uživati u takvom izgledu. Međutim, sama je sebi kriva.

Šejh Ahmed el-Kattan, Allah ga sačuvao, kaže: „Allaha molim za svaku ženu koja se dotjeruje svome mužu muslimanu i time ga čuva od grijeha.“

Uljepšavanje jeste ibadet i ispravno sredstvo koje voli zdrava čovjekova priroda. Pametna žena jeste ona žena koja zna kako će pridobiti srce svoga muža i kako će uvijek izgledati kao nova žena u njegovom životu.

Slatka riječ je ukras, blistav osmijeh je šarm, ugodan miris ljupkost, elegantna i privlačna haljina , šarmantan dodir kose, uljepšan odabir jednostavnog nakita koji se slaže sa njenim tenom ili haljinom i besprijekorna higijena jeste čistost i ibadet. Pa ti si hurija na ovome svijetu i gospodarica dvoraca u svijetu uživanja, a sve sa Allahovom dozvolom.

Draga suprugo, nauči iz Kur'ana osobine hurije i započni utrku do srca svoga muža i njegov dunjaluk pretvori u Džennet. Obuci za njega svilu, namiriši svoje tijelo i zapjevuši mu, kao što hurije pjevuše:

Žena koja ti je pokorna i s kojom si zadovoljan

Čedo zdravljem okićeno,

Sobica besprijekorno čista u kojoj ti je ugodno,

Ukusan zalogaj iz ruke njabolje kuharice,

Bolje ti je od nekoliko trenutaka u hladu visokih

Dvoraca provedenih

Nakon kojih će doći kazna i vatra uzbuktana.

 

Pravo je čudo da neke žene u periodu svog menstrualnog ciklusa ne poklanjaju pažnju svom izgledu – ne čisti se svom mužu i ne uljepšava, misleći da menstrualni period označava barijeru i prepreku među supružnicima. Gdje je ukras žene na njenom licu, njenoj kosi, njenoj haljini i mirisu? Ima li kakve oprečnosti između toga i menstruacije?!

naprotiv, tada ona treba da svome izgledu, svojoj ljepoti, ukrasima i mirisu poklanja mnogo više pažnje nego inače kako bi mužu nadomjestila njegovu potrebu.

O Allahove robinje, gdje je otmjen i privlačan izgled, i ugodan miris žene u periodu mjesečnice?!

U knjizi „En-Nisa“/ „Žene“ od Ebul-Feredža, u značenju njegovih riječi, piše ovako: „Najviše što se mužu kod supruge dopada, nakon lijepog morala i njene ljepote, jeste da vodi računa o svojoj ljepoti i svojoj čistoći, posebno stavljajući akcenat na detalje koji ističu njenu ljepotu: različite ukrase i oblačenje, i sve ostalo što odgovara prirodi čovjeka i što se mužu dopada kod nje. A neka se čuva koliko god može da mužev pogled padne na nešto što ne voli, kao što je nečistoća, neugodan miris i ružne promjene.“

El-Berkuki je rekao: „Ljepota žene i njeno uljepšavanje jeste sredstvo za zadobijanje muževe naklonosti i zavođenja, a najvažniji od svih ukrasa jeste higijena. Zbog toga neka se žena pričuva da pogled čovjeka – mislim na njenog muža – spazi nešto što mu se ne dopada i što mu smeta, poput nečistoće, neurednosti, ružnog mirisa ili nečeg drugog ove vrste.“

Savjetujući svoju kćerku neka žena je kazala: „Kćeri moja, ne smiješ zapostaviti higijenu svoga tijela, jer čistoća tijela učinit će te dragom mužu. Čistoća kuće popravlja tvoje raspoloženje, daje prijatni izraz tvome licu, čini te ljepšom, voljenijom i poštovanijom. Zbog toga će te cijeniti tvoja porodica, prijatelji i gosti. Zadovoljstvo i raspoloženje prepoznat ćeš na svakom onom ko te vidi čistog i urednog tijela i u čistoj i urednoj kući.“

Nažalost, primjećujemo da mnoge žene nakon izvjesnog vremena provedenog u braku zapostavljaju ukrase i uljepšavanje. Moguće je da žena smatra da je sa godinama prevazišla potrebu za tim stvarima, jer to nisu više nekadašnji mladalački dani. Ovo je bez sumnje veliki nemar i vrlo negativno razmišljanje.

Uljepšavanje mužu i dotjerivanje predstavlja ženinu obavezu i pravo njenog muža bez obzira što je možda već zašla u godine. Koliko muškaraca stupi u brak nakon pedeset i nešto godina, a sve iz razloga što je njegova žena zanemarila svoj izgled, ukrase i druga sredstva za uljepšavanje.

Ženina urednost i čistoća ogleda se u čistoći tijela i kože, higijeni zuba i usta, podvlačenju surme, obrezivanju noktiju i njihovom održavanju, uklanjanju dlaka ispod pazuha i sa stidnog mjesta.

Zato, žene muslimanke, uljepšajte se svojim muževima i namirišite! Znajte da je to najbolji vodič do muževog srca i jedan od najlakših i najefikasnijih načina, ne samo u postizanju njegovog zadovoljstva već i u riješavanju vaših međusobnih problema.

 

Iz knjige: ”Ovo je moja supruga”

Autor: Isam b. Muhammed Eš-Šafii

Za Akos.ba priredila: Fahreta Vreva

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com