Ekonomija

Mljekari zahtjevaju od vlasti izvržavanje obaveza za nesmetan izvoz u EU

Poziva na odgovornost vlasti Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda BiH Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine uputila je dopis nadležnim institucijama u vezi najavljenog dolaska FVO Komisije (Food and Veterinary Offifice) u Bosnu i Hercegovinu na proljeće 2016. godine i neophodnu realizaciju aktivnosti vezanih za nesmetan izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Evropske unije, saopćeno je iz Vanjskotrgoivnske komore BiH.

U septembru ove godine, nakon dvije godine čekanja, domaći mljekari su dobili dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Evropske unije, što je od velikog značaja za domaće mljekare. Podsjećanja radi, prethodnih godina u R. Hrvatsku se izvozilo mlijeka i mliječnih prerađevina u vrijednosti cca. 40.000.000 KM na godišnjem nivou. Međutim, o realnoj statistici teško je govoriti, budući da se prava slika ne može dobiti za dva i po mjeseca, koliko traje izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.

U toku devetog i desetog mjeseca 2015. godine iz BiH je u EU izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 440.000 KM, prvenstveno sira, UHT steriliziranog mlijeka i jogurta. Posljednjom procjenom FVO komisije mljekare su ispunile sve zahtjeve prema Evropskoj uniji, međutim ostala je obaveza odgovornih državnih i entitetskih institucija da do njihovog sljedećeg najavljenog dolaska, odnosno do proljeća 2016. godine, usuglase i zvanično uokvire neophodan zakonodavno-pravni okvir. To se prvenstveno odnosi na donošenje Zakona o hrani BiH, Zakona o veterinarstvu BiH i Zakona o poljoprivredi BiH.

Napominjemo, ukoliko ova tri zakona ne budu usvojena na vrijeme, odnosno do nove posjete Komisije, zasigurno možemo očekivati zastoj u izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU, pa čak i njegovu obustavu.

Nadamo se da će nadležne institucije svoje obaveze ispuniti na vrijeme, čime bi vrata Evropske unije bila otvorena i za ostale proizvode animalnog podrijetla, na prvom mjestu jaja i mesa peradi.

Ovim putem, još jednom apeliramo na nadležne institucije da blagovremeno realiziraju sve relevantne aktivnosti s ciljem nesmetanog odobrenog izvoza mlijeka i mlječnih prerađevina, navodi se u saopćenju. 

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button