Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kupujmo domaće i halal > Mljekara „MFS-TRADE“ obilježava 11 godina projekta održivog razvoja

Mljekara „MFS-TRADE“ obilježava 11 godina projekta održivog razvoja

Domaća nevladina humanitarna organizacija Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus (MFS – EMMAUS) ovog mjeseca bilježi 11 godina od implementacije projekata održivog razvoja i pokretanja mljekare „MFS-TRADE“ u Klokotnici, općina Doboj Istok.

Za mljekaru trenutno radi 50 kooperanata koji dnevno isporučuju 1.000 litara mlijeka. Osim plasmana visokokvalitetnog jogurta, pavlake, sireva i drugih mliječnih proizvoda u trgovinama i tržnim lancima, ova mljekara snabdijeva i Emmausov Prihvatni centar «Duje» u Klokotnici u kojem je smješteno 420 korisnika, Narodnu kuhinju u Doboju, te djecu u Internatskom smještaju u Srebrenici, kao i u Dnevnim centrima za djecu u Srebrenici i Zvorniku.

„Ove godine smo povećali preradu mlijeka na 1.000 litara dnevno, odnosno 30.000 litara mjesečno, tako da u 2016. možemo očekivati ukupan otkup više od oko 350.000 litara, što je povećanje od skoro 20% u odnosu na prošlu godinu. U mljekari je 11 stalno zaposlenih radnika. Mlijeko koje se preradi u mljekari zadržava izvorni kvalitet, okus i miris, što podrazumijeva da u svojoj ponudi ima proizvode kakvi se rijetko nađu na tržištu, potpuno svježi, prirodni, bez konzervansa, i različitih hemijskih dodataka. Zarade kooperanata zavise od količine i kvaliteta mlijeka, ali prosječno to iznosi između 200 – 1.500 KM. Vrijedi spomenuti da je značajnom broju kooperanata olakšana proizvodnja mlijeka kroz pomoć i olakšice u nabavci stoke”, pojašnjava Ahmet Ibranović direktor mljekare “MFS-TRADE”.

Svježina i kvalitet su neupitni, jer mlijeko koje se danas sakupi od kooperanata, već sutra se nađe u prodaji. Kupcima se nudi široka paleta “Bosna milk” proizvoda kao što su: jogurt masnoće 2,8%, sir trapist sa nanom i paprikom, mladi sir, sir kriška, dimljeni sir, pavlaka masnoće 20% i mileram masnoće 30%.

Proizvodi mljekare d.o.o. „MFS TRADE“ mogu se naći u svim većim tržnim centrima Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko–Dobojskog kantona, i u svim manjim i većim trgovinama, restoranima kao i firmama koje imaju vlastite kuhinje.

„Naši instalirani kapaciteti su prerada 5.000 litara dnevno. Nastojat ćemo povećati proizvodnju, a trenutno radimo na uvođenju novih proizvoda u skladu sa potrebama tržišta i zahtjevima kupaca i to: jogurt čvrsti pakovanje po 10 kg, sir kriška dimljena, punjene paprike sa mladim sirom i pavlakom, sir čabrenjak”, navodi Ibranović.
Dobro se boljim vraća!

http://www.mfs-emmaus.ba; Facebook: MFS-EMMAUS

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top