Vijesti iz zemlje

Mladi u BiH dijele iftare starijim sugrađanima uz poruku da nisu sami

- Planirano je da u sklopu projekta, iftari budu dijeljeni na prostoru cijele BiH u organizaciji Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Muslimani mjesec ramazan provode u postu, intenzivnijim ibadetima i sveopćem dobru, jer prema islamskom učenju, ovo je mjesec u kojem se dobra djela vrednuju više. Na vrata starijih, bolesnih i drugih sugrađana kojima je pomoć potrebna i ovog ramazana su zakucali članovi Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, u ovom gradu, ali i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Slijedeći praksu Božijeg poslanika Muhammeda a.s., da je dobročinstvo prema drugim ljudima način života, mladi uz podjelu iftara, obroka nakon posta, svojim starijim sugrađanima nastoje unijeti radost u njihove živote te im poručiti kako nisu sami.

– Ramazan je mjesec sveopćeg dobročinstva –

Ramazan, koji je nastupio 12. aprila, prema islamskom učenju je mjesec posta, početka objave Kur’ana, svete knjige muslimana, mjesec Allahove milosti, oprosta, čovjekove radosti, nade, potrebe, upute i svjetlosti. Ujedno, ramazan je mjesec dobrih i korisnih djela, pomaganja i darivanja. Svega toga svjesni su i mladi širom Bosne i Hercegovine, pa tako i Sarajeva, gdje tokom mjeseca ramazana dijele iftare starijim džematlijama.

Abdulgafar ef. Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, podsjetio je da je ramazan mjesec u kojem je počela objava Kur’ana, ali i mjesec posta u kojem vjernici ispunjavaju treću islamsku obavezu, šart.

”Ramazan je mjesec sveopćeg dobročinstva. Mi smo uoči ramazana na području Sarajeva, zajedno s našom vrijednom omladinom i imamima podijelili nekoliko hiljada paketa socijalno-ugroženim kategorijama našim džematlijama. I tokom ramazana posjećujemo naše džematlije koji su samci, ali i koji su u socijalnoj potrebi i darivamo im ramazanske iftare”, rekao je Velić.

U razgovoru za medije ispred sarajevske Istiklal džamije, Velić je kazao kako su u ovu akciju uključili Mrežu mladih.

”U Sarajevu Mreža mladih broji nekoliko hiljada vrijednih omladinaca. Oni su zajedno sa svojim imamima napravili liste socijalno-ugroženih džematlija, vjernika, ali i onih koji su sami u svojim domovima, pa samo ih uoči ramazana posjetili s određenim hedijama (poklonima), a evo i u toku ramazana gotovo svaki dan ćemo ih posjećivati i nositi određene poklone”, rekao je Velić.

– Brojne aktivnosti tokom ramazana, s posebnim fokusom na one humanitarnog karaktera –

Podsjetio je kako je to tradicija za ramazan, a cilj je da kod omladine izgrade svijest pomaganja onih kojima je pomoć potrebna. Istakao je kako je upravo mjesec ramazan najbolje vrijeme za ove aktivnosti.

Velić je kazao kako je teško nabrojati sve njihove ramazanske aktivnosti, jer su brojne, a posebno ističu humanitarne aktivnosti.

”Imali smo brojne humanitarne aktivnosti u Sarajevu, ali i van Sarajeva. Naša omladina je bila i u Gacku, Foči, Rogatici, Višegradu i u drugim dijelovima naše domovine. Sakupljali su sredstva, prehrambene pakete i posjećivali su starije, iznemogle u drugim mjestima naše domovine i to je nešto što se očekuje od Sarajeva. Sarajevo treba da ima svijest o našoj domovini i da Sarajevo bude to koje će pomagati i druge dijelove naše domovine“, rekao je Velić.

– Ljudima u potrebi poslati poruku da nisu sami –

Ibrahim ef. Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, govorio je o projektu koji se realizira pod pokroviteljstvom Rijaseta Islamske zajednice, a u organizaciji Ureda za društvenu brigu, zajedno sa sarajevskim muftijstvom.

”Naš nijjet (namjera), ako Bog da je, da u realizaciji Mreže mladih podijelimo ovog ramazana 5.000 sarajevskih iftara. Uglavnom, te iftare dostaviti domu, kućama svima onih koji su socijalno-ugroženi, prije svega, a pogotovo onih koji su stari, iznemogli i bolesni“, rekao je Malanović.

Podsjetio je kako je pandemija koronavirusa produbila patnju tih ljudi, jer je to kategorija ljudi koja je sada u najtežem stanju pogotovo zbog izolacije i distance.

”Na ovaj način mi im želimo poslati poruku da nisu zaboravljeni i da nisu sami”, rekao je Malanović, koji je zahvalio prvenstveno mladima koji će dijeliti iftare, potom muftijstvu, ali i svima koji su doprinijeli realizaciji projekta, uključujući donatore, Ministarstvo vakufa Katara, humanitarne organizacije te pojedince, među kojima su i privrednici.

Prema njegovim riječima, dio sredstava je iz Fonda Bejtu-l-mala, koji sredstva dobija većinom iz zekata i sadakatu-l-fitra.

Malanović je kazao kako je Mreža mladih aktivna na području cijele BiH, a u toku godine realizira više od 150 projekata.

”Ono što je važno, da će ovdje biti međugeneracijskog susreta. Između Mreže mladih i starijih i iznemoglih. Dosta je onih koji su, nažalost, sami kućama. Zbog načina života danas, njihovi najmiliji ne žive s njima, ili su otišli iz BiH. Zato je važno da im neko pokuca na vrata, porazgovara s njima i evo prilika da donese topao iftar”, rekao je Malanović.

Dodao je kako je ovaj projekat realiziran i prošle godine na ovaj način.

”Svi projekti su bili i prije, kad su u pitanju iftari. Uglavnom su bili organizirani iftari. Sada je tako stanje zbog koronavirusa i moramo se ponašati u skladu s epidemiološkim pravilima”, rekao je Malanović.

Prema njegovim riječima, iftari će biti dijeljeni na prostoru cijele BiH u organizaciji Ureda za društvenu brigu, a podijelit će i prehrambene i higijenske pakete.

”Prošle godine smo podijelili 10.000, i ove godine nam je cilj, zajedno s partnerima, donatorima uglavnom podijelimo pakete povratnicima, jer ipak oni su u ovoj vrijeme u najtežoj situaciji u ovo vrijeme. Zbog ekonomske situacije nemaju posao, socijalna primanja su vrlo mala, ali trebamo im ukazati da nisu sami”, rekao je Malanović.

Na kraju je uputio apel i podsjetnik svim vjernicima da se na određeni način okrenu oko sebe.

”Pogotovo u ovo blagoslovljeno vrijeme ramazana. Da vidimo je li neko od naših najbližih, u potrebi. U našoj familiji, komšiluku, zajednici, jer nema ništa bolje do pomoći onome kome je pomoć potrebna”, rekao je Malanović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button