Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Mladi Medžlisa IZ-e Tuzla očistili i uredili Jevrejsko groblje u Tuzli

Mladi Medžlisa IZ-e Tuzla očistili i uredili Jevrejsko groblje u Tuzli

Povodom Dana džamija, Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u nedjelju 28. aprila je organizovala akciju čišćenja nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, Jevrejskog groblja u tuzlanskom naselju Borić i platoa Kicelj.

Učesnici ove akcije bili su mladi iz tuzlanskih džemata, na čelu sa tuzlanskim imamima. Akciji čišćenja su prisustvovali glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović i predsjednica Jevrejske opštine Marina Rajner.

Marina Rajner se zahvalila glavnom imamu Huskanoviću, tuzlanskim imamima i mladima Medžlisa Tuzla na ovoj posebnoj gesti koju su ukazali Jevrejima ovom aktivnošću.

Jevrejsko groblje u Tuzli se prostire na površini od oko 2760 m2 sa ukupno 161 grobnicom. Na groblju su evidentirane grobnice sa kraja 19 stoljeća, ali i iz 2017. godine što nas upućuje na činjenicu da je groblje i danas aktivno.

Bila je ovo ujedno i prilika da se mladi upoznaju sa vjerskom raznolikošću naroda koji žive na području ovoga grada, ali i da saznaju nešto više o historiji Jevrejske zajednice na ovom području.

 

 

Radnici Revda d.o.o. su pokosili travu na groblju, dok su mladi radili ostale poslove oko uređenja. Nakon čišćenja Jevrejskog groblja, mladi su se uputili na Kicelj gdje su također očistili i uredili plato, koji mnogi Tuzlaci koriste kao izletište.

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top