Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Mladi imami poručuju: Konačni izbor je Livno

Mladi imami poručuju: Konačni izbor je Livno

 

Prvog dana januara 2014. godine MIZ Livno je postao bogatiji za još jednog mladog imama. Nakon, za prošli ramazan pristiglog Visočanina, Mahir-ef. Kevrića, učenika generacije visočke Medrese Osman ef. Redžovića i odličnog studenta i svršenika FIN-a, koji je za ramazan namaze predvodio u livanjskoj džamiji Bali-age Ljubunčića i koji je primljen da bude imam centralne džamije Ćurčinice čija je obnova završena, od prvog dana ove godine namaze u Lala-pašinoj džamiji na Begluku predvodi, također odlični student i svršenik FIN-a, Edin-ef. Alić. Obojica su primljeni odlukom IO MIZ Livno i između više kandidata koji su od ramazana do početka rebiu-l-evela, odnosno januara ove godine, petkom naizmjenično predvodili džuma-namaze držeći hutbe kako bi i na taj način bili testirani i od organa MIZ i glavnog imama Dževada-ef. Hadžića, ali i od samih džematlija. 

Uglavnom svi sa kojima smo razgovarali se slažu da je uz Kevrića, koji je ranije primljen, od svih kandidata najkompetetniji upravo Edin ef. Alić. Alić je samo rođen 1988. godine u Ljuboviji u Srbiji, dok je najranije djetinjstvo proveo u Bratuncu, rodnom mjestu rahmetli babe Kirama Alića koji je poginuo na liniji braneći Srebrenicu 1994. godine. U Srebrenici je kao šehid i ukopan jer su Bošnjaci iz Bratunca bili prognani u Srebrenicu. Za Livno se, kaže, odlučio, jer je na periferiji BiH kao i njegov Bratunac i jer je u Livnu još manje Bošnjaka nego ih je bilo u njegovom Bratuncu.

“Želim mojim znanjem i radom pomoći bošnjačkim enklavama, poput Livna, posebno mladima i djeci da se ne odrođuju od bošnjaštva i ne udaljavaju od islama. Želim da islama, Bosne i Bošnjaka bude još više i u Livnu i u mom Bratuncu i Podrinju. Želim učiniti šta sam u mogućnosti da se zaustavi sve prisutnije iseljavanje našeg naroda, posebno iz ovako malih sredina gdje je odlazak daleko primjetniji. U Srebrenici smo ja, stariji brat Elvir i sestra Elvira sa roditeljima bili od početka rata da bi nas majka sve troje kao malu djecu u prognaničkim konvojima padom Srebrenice 11. jula 1995.godine prebacila u Lukavac. Osnovnu sam školu od 1-4.razreda završio u Poljicama kod Lukavca, a od 5-8 razreda u Prokosovićima. Nakon toga sam bio upisao Gimnaziju u Lukavcu, ali sam se nakon godinu dana predomislio i prebacio u Behram-begovu medresu u Tuzli što mi je i bila želja ali i zbog boljih uslova za mene kao šehidsko dijete. Po okončanju merdese završio sam FIN i bio na dekanovoj listi za stipendije, što znači da mi je prosjek ocjena bio iznad devet (9)”, ispričao nam je kratku biografiju novi livanjski imam Alić koji je završio teološki smjer FIN-a i koji će namaze predvoditi u jedinoj livanjskoj sačuvanoj i aktivnoj džamiji čiji je graditelj paša (Lala-pašina). Alić će živjeti u kući koju je uvakufila Livnjacima već poznata kuvajtska porodica Al-Otaibi koja je posljednjih godina uložila znatna sredstva u obnovu vjerskih objekata i ostalog vakufa MIZ Livno, te finansirala više odlazaka na hadž za Livnjake i Duvnjake koji to sami nisu mogli.

preporod.com

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com