Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Mještani Kozluka tvrde: Ubica Hasanovića je za sebe govorio da je četnički vojvoda

Mještani Kozluka tvrde: Ubica Hasanovića je za sebe govorio da je četnički vojvoda

Ubistvo Ahmeta Hasanovića (81), povratnika u Kozluk kod Zvornika, duboko je uznemirilo tamošnje mještane. Ahmet je prekjučer ujutro brutalno ubijen u dvorištu svoje kuće, a kasnije se utvrdilo da je ubica Nikola Josić (58), također iz Kozluka.

Mještani Kozluka s kojima smo razgovarali kažu da su jako uznemireni. Međunacionalni odnosi su na tom području uvijek osjetljivi, a naročito kada se dogode ovakve stvari.

Hasanović je inače živio sam, imao je četiri sina u Austriji i petog koji radi u školi u Sapni. Supruga mu je ranije preminula.

Prepucavanja o ratu

U nedjelju navečer kada je ubijen, Ahmet je bio u kafani kako se i ranije tvrdilo, a tu je bio i Nikola. Međutim, mještani Kozluka tvrde kako je “prenapuhana” priča da su se njih dvojica posvađali zbog jaja.

“Znamo mi Nikolu odranije”, kaže naš sagovornik, koji je za Klix.ba govorio pod uvjetom anonimnosti, te nastavlja:

“To je kafana u koju dolaze i Srbi i Bošnjaci. Ahmet je te noći bio u kafani, odakle je oko 21.30 izašao i krenuo kući. Nikola je izašo prije njega i očito da je otišao da ga sačeka. Oni se u kafani jesu prepucavali u vezi rata. Ali to je uobičajno. To nije ništa novo, tako je uvijek u kafani kada se svi sastanu. Nikola je tu i ponudio Ahmetu uskršnja jaja, ali on je tada odbio i kazao: ‘Neću od tebe’. To je istina. Ali niko nije imao utisak da će to završiti ubistvom”, priča za Klix.ba mještanin Kozluka koji je dobro poznavao i Ahmeta i Nikolu.

Josić inače nije pravio probleme dok je bio trijezan, ali kada se napije, tvrde mještani, onda je često pričao o ratu i o tome šta je ko radio u tvom periodu na području Kozluka.

“On je bio jedan od prvih koji je pred rat i početkom rata stavio kokardu na glavu, a za sebe je govorio da je četnički vojvoda. Svi ovdje znaju ko je Nikola Josić. Također, kad se napije često je pričao u kafanama šta je ko od Srba iz Kozluka radio u ratu, ali nikada nije govorio ono što je on radio. Tako je sebe prikrivao”, kaže naš sagovornik.

Međunacionalne tenzije i politika

Hasanović je, kažu Kozlučani, uvijek imao novaca. Vjerovatno su mu sinovi iz Austrije slali. I te večeri kada je ubijen sa sobom je imao veću sumu.

“Vidio sam ga kada je u poslijepodnevnim satima u prodavnici kupovao nešto. Kada je otvorio novčanik da plati, vidio sam da je imao unutra nekoliko novčanica po sto eura. Također, zna se da mu je Nikola i novčanik uzeo kada ga je ubio”, napominje ovaj Kozlučanin za Klix.ba.

Upućeni mještani kažu da je pored tijela Ahmeta Hasanovića, tačnije ispod glave, bilo uže, što ukazuje na to da ga je ubica prvo pokušao udaviti, a zatim ga ubio sjekirom.

“To je ono uže s kojim se vežu vreće. Nekoliko takvih je bilo obješeno na ekser pored ulaznih vrata Ahmetove kuće. Uostalom, on po njegovom tijelu su vidljivi tragovi davljenja. Nakon toga ga je vjerovatno onda dotukao sjekirom”, smatra naš sagovornik.

Kozlučani o ovome nerado govore imenom i prezimenom, jer se boje za vlastitu sigurnost. Nadaju se da će vlasti ozbiljno shvatiti ovaj slučaj i uraditi sve da ne dolazi do incidenata i međunacionalnih tenzija. Posebno se boje činjenice da je ovo izborna godina i da će političari nastojati koristiti međunacionalne tenzije za svoje interese. 

 

klix.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top