Vijesti iz svijeta

MIZ Sisak: Nema žrtava među džematlijama, oštećena je zgrada Medžlisa

Među džematlijama Medžlisa Islamske zajednice Sisak, čije područje je danas pogodio razoran zemljotres, nema stradalih. Zabilježena je značajna materijalna šteta, saznaje Preporod.info. 

Nakon četvrtog, do sada najjačeg zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku, iz grada Siska od epicentra zemljotresa udaljenog desetak kilometara za Preporod.info javio se glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak, Alem-ef. Crnkić.

– Nema informacija o povrijeđenima među našim džematlijama, hvala Bogu. Do ovog trenutka i prema raspoloživim informacijama evidentirana je značajna materijalna šteta, naročito na starijim zgradama. Sa džematlijama smo u komunikaciji putem društvenih mreža, Viber grupa i kroz direktne pozive. Pretpjeli su različite materijalne štete, više su stradali oni koji su živjeli u starijim građevinama – kaže efendija Crnkić.

Dodao je da je u Sisku atmosfera trenutno dosta stabilna, ljudi su napustili svoje stambene objekte, nalaze se na otvorenom prostoru, helikopter nadlijeće grad a vozila hitne ppomoći i vatrogasaca su veoma aktivna, prilaze različitim mjestima.

Potvrdio je informacije iz medija da je Petrinja grad koji je najviše pogođen zemljotresom, gdje se razornost i snaga zemljotresa posebno osjetila kroz rušenje objekata.

– To je grad koji ima poprilično veliki broj starih kuća, naročito u centru grada. Nekoliko džematlija nam je javilo da su neki stanovi neuslovni za povratak večeras u njihove domove zbog izrazito velikih pukotina na zidovima – govori glavni imam Crnkić.

Pružanje pomoći stradalima razmatraju u koordinaciji sa zagrebačkim muftijom.

– Redovno sam u kontaktu sa našim muftijom Azizom-ef. Hasanovićem koji nas iz minute i minutu kontaktira. Razmatramo razlilčite oblike pomoći, te pružanja moralne i duhovne podrške, naročito starijim džematlijama kojima je pomoć najpotrebnija – ističe Crnkić.

Rekao je i da na džamiji i zgradi Islamskog kulturnog centra u Sisku nema vidljivih znakova oštećenja. Šteta je zabilježena samo na zgradi Medžlisa IZ Sisak, a radi se o starijem objektu. Dosadašnji uvid u stanje govori da neće biti moguće vršenje vjerskih aktivnosti na gornjoj etaži.

– Molimo Allaha džellešanuhu da podari sabura i snage našim ljudima, i da nam nakon ove kušnje podari olakšanje – kaže na kraju glavnim imam Siska, Alem-ef. Crnkić, zahvaljujući se na porukama podrške i ponuda pomoći, koje pristižu sa svih strana.

BiH ponudila pomoć Hrvatskoj nakon snažnog zemljotresa

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine ponudilo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske – Upravi civilne zaštite.

S obzirom na to da je oštećen veliki broj objekata te da se još traga za preživjelima, Ministarstvo sigurnosti BiH je nakon izvršenih konsultacija i koordinacije s institucijama u BiH i Hrvatskoj, stavilo na raspolaganje dva tima za zaštitu i spašavanje.

– Radi se o timu Federalne uprave civilne zaštite sa 42 spasioca i timu Republičke uprave civilne zaštite RS sa 18 spasilaca, koji će ukoliko pomoć bude prihvaćena od strane Hrvatske, sa svom pratećom opremom biti odmah upućeni u pogođeno područje – navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

Seizmolozi: Najjači zemljotres otkada se vodi evidencija

U zemljotresu u Petrinji smrtno je stradala 12-godišnja djevojčica, dvadesetak osoba je povrijeđeno, među njima i nekoliko osoba ima teže povrede. Još jedna osoba stradala je u Majskim Poljanama, kod Gline, javili su popodne hrvatski mediji.

Zemljotres se osjetio u cijeloj Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Pomoć u ljudstvu i opremi prema Petrinji i Sisku upućena je iz brojnih hrvatskih gradova s ciljem pronalaska eventualnih žrtava koje se nalaze ispod ruševina te sanacije ruševina.

Na terenu Petrinje i Siska u akciji su pripadnici Hrvatske vojske, vatrogasci, građani i pripadnici drugih službi.

Središte zemljotresa koji je oko 12,20 sati zatresao Hrvatsku bio je 46 kilometara od Zagreba i devet kilometara zapadno- jugozapadno od Siska na području Petrinje, izvijestio je EMSC.

Zemljotres magnitude 6,3 prema Richteru dogodio se nešto prije 12,20 sati na dubini od 10 kilometara, naveo je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).

(S.S./Preporod.info)

Povezani članci