Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > MIZ Sarajevo: Online mektebska nastava putem platforme e-mekteb

MIZ Sarajevo: Online mektebska nastava putem platforme e-mekteb

Služba za vjerske i odgojno-obrazovne poslove Medžlisa islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, s obzirom na situaciju koja je uslijedila zbog pandemije koronavirusa, ali i uvažavajući činjenicu da je mekteb prvi prioritet u radu, pružila je muallimima tehničku mogućnost da mektebsku nastavu izvode online, kako se ne bi gubio kontinuitet u radu sa djecom.

Stručne službe su muallimima ustupile instrukcije o korištenju online e-mekteba kroz platformu google učionice, i aplikacije zoom (za uživo uključivanje videom).

Na ovoj online platformi dostupni su osnovni materijali u vidu priprema za hatme (završne ispite), kao i flash aplikacije kvizova iz ilmihala. Također, muallimi mogu obogatiti tu google učionicu drugim sadržajima, a njoj učenici pristupaju preko koda koji im muallimi dodijele.

Što se tiče online djelovanja i uključivanja u rad sa učenicima uživo videom, predložena je aplikacija ZOOM Meetings Cloud, pomoću koje se učenici mogu uključiti mobilnim telefonom i na taj način ostvariti interakciju kao da su u mektebu.

Služba za vjerske i odgojno-obrazovne poslove MIZ će nastojati uvažiti i prijedloge muallima, kako bi se unaprijedili online kapaciteti i kako bi svi zajedno lakše prebrodili trenutnu situaciju.

Također, imami, ali i brojne sarajevske muallime, putem raznih online platformi nastoje održavati časove sufare, tedžvida i učenja Kur’ana kako bi se započete aktivnosti u radu sa vjernicima i vjernicama nastavile i u vrijeme zabrane kretanja i posjećivanja džamija.

Preporod.info

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top