Vijesti iz svijeta

Ministrica vanjskih poslova Kanade: Nasilje nad Rohingyama mora stati

Ministrica vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland uputila je poziv međunarodnoj zajednici da poduzme korake za zaustavljanje zločina nad Rohingya muslimanima u Arakanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Freeland je i pisanoj izjavi izrazila zabrinutost zbog, kako je navela, kritičnog stanja u Mijanmaru, a i posljedica koje se prenose na Bangladeš.

Pozvala je ministricu vanjskih poslova i državnu ministricu zaduženu za rad Predsjedništva Mijanmara Aung San Suu Kyi, kao i vojne zvaničnike u ovoj zemlji da se ponašaju odgovorno naspram trenutne krize u zemlji.

“Nasilje odmah mora stati. Narod Rohingya u ovoj zemlji mora biti priznat i poštovan. Oduzimanje njihovih prava u Mijanmaru, slabi demokratsku viziju za koju se i Suu Kyi borila tokom cijelog života”, poručila je Freeland.

Naglasila je kako njena zemlja podržava sve napore Mijanmara u izgradnji sveobuhvatnog, raznolikog i stabilnog društva. Pozvala je također da se u regiju šalje i humanitarna pomoć.

S druge strane, zamjenik ministrice vanjskih poslova iz reda Konzervativne stranke Garnett Genius optužio je Vladu Kanade na čelu sa premijerom Justinom Trudeauom da su “puki posmatrači” u slučaju Mijanmara.

Genius tvrdi kako je u 13 navrata u parlamentu pokušao iznijeti pitanje muslimana Arakana, no kako njegova inicijativa nije uvrštena na dnevni red.

“Vlada Aung San Suu Kyi, osobe koja je počasni građanin Kanade, nije zaustavila nasilje i naš premijer na nju nije vršio pritisak. Tamo je nasilje prisutno vec duže vrijeme i Kanada mora uraditi ono što je neophodno kada se radi o slobodi, demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava”, poručio je Genius.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button