Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Ministar Ramić u posjeti Glamoču: Zajedno protiv iseljavanja

Ministar Ramić u posjeti Glamoču: Zajedno protiv iseljavanja

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u posjeti Glamoču, gdje će se susresti sa predstavnicima bošnjačke povratničke zajednice i sa lokalnim rukovodstvom. Ministar Ramić je predstavio razvojne projekte, ali i prilike za mlade, poljoprivrednike i poduzetnike koje pruža Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

„Glamoč prema posljednjem Popisu stanovništva ima blizu 4 hiljade stanovnika, što je trećina prijeratne populacije. Međutim, raduje činjenica da se ovdje povratak odvija, da je riječ o multietničkoj zajednici u kojoj postoji međusobno uvažavanje i poštovanje. Situacija u Kantonu 10 je teška, ovaj dio zemlje je devastiran ratnim stradanjima. Direktna posljedica toga je i stalno iseljavanje stanovništva nakon rata u potrazi za poslom van zemlje. Važno je da pokrenemo mjere koje će osigurati ravnomjerni razvoj i jedan pravedniji odnos prema stanovnicima ovog kraja. Ovo su zajednice koje imaju i po pet puta manje stanovnika nego što su imali prije sto godina, te je stanje alarmantno“, kazao je ministar Ramić.

„Razgovarao sam sa načelnikom Radovanom Markovićem. Srpska povratnička zajednica u Federaciji se suočava sa nekim problemima koje bismo mogli povezati i sa zahtjevima Bošnjaka i Hrvata povratnika u RS-u. Sa načelnikom sam razgovarao i o razvojnim projektima, gdje se moramo fokusirati na zadržavanje mladih i davanje novih prilika za zapošljavanje i investicije“, kazao je ministar Ramić.

Ministar Ramić će danas obići spomen obilježje šehidima Glamoča, te održati radne sastanak sa predstavnicima Islamske zajednice, BZK „Preporod“ i MDD „Merhamet“ Glamoč. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top