Vijesti iz zemlje

Ministar Ramić i muftija Pitić u Rogatici: Porodica Herceglija dobila i traktor

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić posjetili su povratničku porodicu Herceglija u selu Bjelogorci u općini Rogatica, kojoj su nedavno otrovane tri krave.

 Ovom prilikom ministar Ramić predao je Nežadu Hercegliji traktor, koji je nabavljen zajedničkim finansijskim učešćem Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i firme ITC iz Zenice. U ime Islamske zajednice i Muftijstva goraždanskog muftija Pitić je Herceglijama predao potrebne priključke za traktor.

– Institucije zbog procedura, koje se moraju provesti, ne mogu reagovati tako brzo, kao što su u ovom slučaju reagovali gospodin Naser Orić i privatna firma Izazov iz Kalesije, donirajući Herceglijama krave i namještaj, na čemu im možemo samo čestitati. Pošto su dobili stoku, odlučili smo da im se dodijeli traktor kako bi dodatno obogatili svoje domaćinstvo. To je valjda jasna poruka onima koji su im nanijeli štetu zbog mržnje, da se okane mržnje, jer Herceglije nisu usamljeni. Bit ćemo uvijek uz povratnike – kazao je Ramić.

Muftija Pitić je kazao da je ovaj slučaj, pored tamne strane, pokazao i onu svijetlu, a to je pokazana solidarnost prema Herceglijama.

– Svi društveni akteri su jedinstveno reagovali od državnih institucija, medija, nas kao vjerske zajednice do privatnih firmi i ljudi koji su pritekli u pomoć ovoj porodici, vođeni solidarnošću. Važno je snažno i jedinstveno reagovati u ovakvim slučajevima, ali dostojanstveno i razumno gasiti plamen mržnje i straha, a kome je Bog dao nafaku, čovjek mu je ne može oduzeti – dodao je muftija Pitić.

Nedžad Herceglija se zahvalio svojim današnjim gostima ministru Ramiću i muftiji Pitiću na podršci, kao i ostalim dobrim ljudima, koji su mu kako kaže, pomogli u teškim trenucima da sačuva volju i nadu da ne napušta svoju kući i avliju, saopćeno je iz Ministarstva, prenosi Faktor.

Ramić otvorio obnovljeni dom Preporoda u Kopačima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić otvorio je danas novu zgradu Bošnjačke zajednice kulture Preporod u povratničkom selu Kopači, koje pripada općini Novo Goražde (RS).

 Povratnici imaju i druge potrebe osim poljoprivrede Ramić
Objekat je rekonstruisan sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, a osim ministra Ramića svečanom otvaranju je prisustvovao i predsjednik Skupštine općine Novo Goražde Ibrahim Drljević.

– Drago mi je što danas otvaramo dom kulture ovdje u Kopačima. Dva su posebna razloga za to. Prvo što ovim dokazujemo našu opredijeljenost za ravnomjeran razvoj, te ulaganja i u one “manje” povratničke zajednice i općine, koje su na margini. Važan nam je svaki pedalj ove zemlje, svako selo i svaka povratnička zajednica – kazao je Ramić.

Druga važna dimenzija, kako je rekao, jeste to što se otvara objekat od kulturnog značaja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

– Obično oni koji ne posjećuju povratničke zajednice zamišljaju povratnike samo u kontekstu poljoprivrede, što je reducirana predstava. Život u povratničkim zajednicama ima šire potrebe, pa i kulturne i druge, koje čine socijalnu dinamiku. Vidjeli smo to, kao i značaj domova kulture, kada su u njima nedavno povratnička udruženja organizovala proslavu Dana državnosti širom i ovog bh. entiteta, što su aktivnosti koje će uvijek naići na naše odobravanje i konkretnu podršku – rekao je ministar.

Prilikom današnje posjete Ramić je otvorio i novi put u povratničkom selu Mašići na području ove općine, čije je asfaltiranje finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a sastao se i sa načelnicom Općine Novo Goražde Milom Petković, s kojom je razgovarao o mogućnostima saradnje na projektima od koristi za povratnike.

Predsjednik Skupštine općine Novo Goražde Ibrahim Drljević kazao je kako povratnička zajednica uvažava pažnju i konkretnu podršku od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Fena

Povezani članci

Back to top button