Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Milkos, Bimal, Dukat Tešanj i Klas učestvovali na sajmu WorldFood Istanbul 2016

Milkos, Bimal, Dukat Tešanj i Klas učestvovali na sajmu WorldFood Istanbul 2016

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine treći put je organizirala nastup bosanskohercegovačkih preduzeća na sajmu prehrambene industrije WorldFood Istanbul 2016, koji je održan od 01. do 04. septembra 2016. godine.

Podršku su dobili i od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, piše bh. novinska agencija Patria.

Izlagači na sajmu su bili mljekara Milkos Sarajevo, Klas, Dukat – Tešanj, Bimal – Brčko i Vita Life – Visoko koji su predstavili ponudu na štandu.

Bila je ovo prilika i za ostvarivanje direktnih susreta sa predstavnicima supermarketa u Turskoj te je održano niz sastanaka sa zainteresiranim partnerima.

Direktor Milkosa Adin Fakić kazao je za agenciju Patria da je ovo jedan od najvećih sajmova na svijetu.

– Bili smo jedina bh. mljekara i prvi smo dobili dozvolu za izvoz u Turksu, sada se fokusiramo na to tržište koje je interesantno i zbog broja stanovnika ali i zbog velikog broja ljudi koji su porijeklom s naših prostora – kazao je Fakić dodavši da su u proteklom periopdu bili fokusirani na EU i zemlje regiona.

Osim feta sira, prepoznatljivog Milkosovog proizvoda, predstavljeni su i vrhnje je i prirodna voda Ella i ledeni čajevi Ella.

Cilj učešća na ovom sajmu je bio predstaviti proizvode koji su globalnog karaktera i koji su prepoznatljivi kako u Turskoj tako i u širem regionu. To se prije svega odnosi na Royal bijeli meki sir tipa feta za koji u Milkosu smatraju da slično kao i projekat sa mesom može biti veoma značajan za BiH i farmere koji se bave proizvodnjom mlijeka.

– Milkos ima velike kapacitete za proizvodnju ovog sira za kojeg je za 1 kg potrebno 5 litara mlijeka što znači da bi se u slučaju plasmana u Tursku mogli otkupiti svi viškovi mlijeka čime bi se održala stabilnost u tom sektoru i sačuvala otkupna cijene mlijeka. Nadamo se da će Vijeće ministara prepoznati važnost projekta i dati podršku Milkosu i farmerima.

Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija Studen Holdinga kazala je za Patriju da zahvaljujući saradnji sa VTK BiH bh. kompanije dobijaju priliku da se predstave.

– Tursko tržište je veliko, a bilo je puno predstavnika s Bliskog istoka. Ostvarili smo dobre kontakte te smo imali izuzetno uspješno izlaganje – kaže Pucar.

U isto vrijeme održan je i sajam pakiranja i opreme za prehrambenu industriju (IPACK), pa su bh. izlagači imali mogućnost da se tokom nastupa na sajmu upoznaju i sa ponudom opreme i novih tehnologija za proizvodnju i pakiranje hrane.

Milkos na 24. Međunarodnom svjetskom sajmu hrane u Istanbulu

Sarajevska mljekara Milkos jedina je bosanskohercegovačka mljekara koja je učestvovala na 24. Međunarodnom svjetskom sajmu hrane u Istanbulu. Ovo je jedan od najvećih svjetskih sajmova ovoga tipa koji se održava na preko 60.000 m2 i na kojem učestvuje preko 3.000 izlagača.

“S obzirom da je Milkos među prvim mljekarama iz BiH kojima je Turska odobrila izvoz cilj učešća na ovom sajmu je bio predstaviti proizvode koji su globalnog karaktera i koji su prepoznatljivi kako u Turskoj tako i u širem regionu. To se prije svega odnosi na Royal bijeli meki sir tipa feta za koji smatramo da slično kao i projekat sa mesom može biti veoma značajan za BiH i farmere koji se bave proizvodnjom mlijeka”, navode iz ove kompanije.

Naime, Milkos ima velike kapacitete za proizvodnju ovog sira za kojeg je za 1 kg potrebno 5 litara mlijeka što znaci da bi se u slučaju plasmana u Tursku mogli otkupiti svi viškovi mlijeka čime bi se održala stabilnost u tom sektoru i sačuvala otkupna cijene mlijeka.

“Nadamo se da će Vijeće ministara prepoznati važnost projekta i dati podršku Milkosu i farmerima”, poručuju iz Milkosa.

Osim feta sira, posjetiocima sajma prezentovali su i vrhnje za kuhanje, prirodnu izvorsku vodu Ella i ledene čajeve na bazi vode Ella.

“Ostvaren je niz kontakata sa potencijalnim kupcima i nadamo se da ćemo plasman proizvoda proširiti i na područje Kavkaza i Azije. Veoma smo zadovoljni učešćem na ovako velikom sajmu kao i prijemom naših proizvoda”

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com