Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Milkos: Bh. mlijeko je kvalitetno, kritikama iz Srbije nema mjesta

Milkos: Bh. mlijeko je kvalitetno, kritikama iz Srbije nema mjesta

Srbijanski mediji objavili su kako je izvoz mlijeka iz BiH u EU stopiran zbog loše kvalitete.

Na ove optužbe reagirao je direktor sarajevske mljekare „Milkos“ Adin Fakić koji je kazao da ovakvim kritikama nema mjesta. I Milkos je jedan od izvoznika mlijeka u Srbiju, ali i druge zemlje CEFTA-e. 

– Kod njih je nivo aflatoksina podignut za deset puta u odnosu na EU, tako da što se tiče kvalitete mlijeka nemaju pravo prigovarati BiH koja ima kvalitetno mlijeko i to nije sporno. Ne znam koji su razlozi zbog kojih se BiH proziva zbog toga. Oni koji ne ispunjavaju kvalitet propisan Zakonom o kvalitetu svježeg mlijeka oni i nisu u sistemu otkupa mlijeka. Tako radi naša mljekara. Tako rade i ostale mljekare iz grupacije – kazao je Adin Fakić, direktor Milkosa. 

Fakić smatra da se na ovakav način stvara šteta ugledu bh. mljekara. 

– Niko iz susjednih zemalja nema uvid u analize bh. mlijeka to rade nadležne institucije. Možda je povećana količina mlijeka u Srbiji, odnosno viškovi, pa da se to nekako riješi. Ali to se radi na drugi način da se preferira domaće mlijeko, a ne na ovakav način. 

On je kazao da je od 1. januara 2015. godine na snazi novi pravilnik i bh. mlijeko i u tom kontekstu ispunjava kriterije i sa mikrobiološke i sa toksikološke strane. 

– Od šest spornih tačaka koje su bile sporne da bi se dobila dozvola za izvoz u EU, četiri su riješene, a dvije nisu. Jedna tačka je najteža i tiče se zakonodavstva. Nigdje se ne spominje kvalitet mlijeka – kazao je Fakić za Nap.ba.

On je pojasnio da stranci žele jednu ustanovu koja kontroliše proizvodnju mlijeka, a da je kod nas slučaj da to rade tri različite ustanove sa tri različita nivoa (kanton, FBiH, država). On je posebno naglasio angažman bivšeg i sadašnjeg ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića kao i Ureda za veterinarstvo koji su započeli sa uvođenjem legilsative od strane EU. Druga tačka je pitanje certifikata, ali je čisto tehničke prirode i ne bi trebalo biti komplikovano. 

– Da bi se riješio ovaj problem sa zakonodavstvom potrebna je politička volja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top