Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Mijanmar postavlja mine na granicu s Bangladešom da dodatno teroriše Rohinje

Mijanmar postavlja mine na granicu s Bangladešom da dodatno teroriše Rohinje

Vlada Bangladeša tvrdi da su vlasti Mijanmara postavile mine uz granicu između dviju zemalja kako se muslimani, koji su iz Arakana izbjegli u Bangladeš, ne bi mogli vratiti nazad, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada Bangladeša je tim povodom pozvala na razgovor ambasadora Mijanmara u Dhaki, kako bi izrazila negodovanje zbog postavljanja mina uz granicu dviju zemalja.

Visoki zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Bangladeša, Shahidul Haque, potvrdio je da su već informisali Vladu Mijanmara u vezi s pomenutim pitanjem.

Sanjoy Majumder, reporter BBC-a, izjavio je da su ove sedmice najmanje tri osobe ranjene u eksploziji nagaznih mina.

S druge strane, snage sigurnosti Mijanmara su pucale na muslimane Arakana koji su pokušavali preći granicu s Bangladešom.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu.

Prema posljednjim izvještajima UN-a, u Bangladeš je do sada ušlo 123.000 muslimana iz Arakana, a desetine hiljada njih čekaju na prelazak granice.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com