Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Migranti utočište pronalaze u Vogošći u prostorijama Udruženja Tempo

Migranti utočište pronalaze u Vogošći u prostorijama Udruženja Tempo

Udruženje Tempo iz Vogošće 23. decembra 2017. godine pružilo je utočište peterici  migranata. Danas, 4. januara 2018. u prostorijama Udruženja Tempo pojavilo se još 18 migranata za koje mjesta nema u azilantskim centrima u i oko Sarajeva. I to možda neće biti konačan broj.

Petero Tunižana su krajem decembra jednokratno utočište našli u džamiji koju predvodi imam Muhamed Velić u sarajevskom naselju Breka. Velić je peterici tu pružio smještaj, odjeću i hranu – a nakon toga, oni su se zaputili u Udruženje Tempo iz Vogošće.

Svi migranti koji uđu bivaju registrovani u BiH, a zatim ih šalju u centar Trnovo no tamo više nema mjesta.

Udruženje Tempo koje ima sobe kapaciteta 10 mjesta ponudilo je privremeno utočište.

“U ovim hladnim danima, kada je teško, mi smo odlučili da ove naše sobe kapaciteta 10 spavaćih mjesta ustupimo našim gostima, znajući da smo i mi u jednom periodu bili u sličnoj situaciji, kada je bilo masovno iseljavanje iz BiH i sigurno im je značilo tada ono što mi ovim našim gostima danas pružamo”, kazao je Hasan Karišić iz Omladinskog udruženja Tempo.

Međutim, u prostorijama ovog vogošćanskog Udruženja tokom današnjeg dana, 4. januara, desila se nevjerovatna situacija. Kako javlja reporterka Aida Hadžimusić, 18 ljudi se pojavilo u prostoriji koja suštinski nije ni prihvatni centar.

Migrantska kriza sve je manje u fokusu javnosti, ali ona ne jenjava. Sve veći broj migranata dolazi u BiH, kako bi preko naše države, stigli do tla EU.

Statistički podaci govore da su u posljednjih godinu dana 262 osobe zatečene u ilegalnom prelasku državne granice i to samo na području Terenskog ureda Jug- Trebinje Granične policije BiH.

Među njima najbrojniji su državljani Alžira, Libije i Maroka, odnosno sa sjevera Afrike, koji procentualno zauzimaju između 60 i 70 posto ilegalnih migracija. Iz azijskog dijela najzastupljeniji su državljani Pakistana i Sirije.

Podaci u odnosu na prošlu godinu su dosta izmijenjeni. Naime, prošla godina je imala 48 ilegalnih prelazaka evidentirano, a ove godine su to 262 osobe.

N1

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top