Vijesti iz zemlje

Migrant koji ubijen u Bileći je Seid Addou iz Maroka

Migrant Said Addou (20) iz Maroka ubijen je početkom oktobra u Bosni i Hercegovini, a informaciju o njegovom identitetu je dobio Sadet efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacka i Bileće, kojem se sinoć javio Mustafa, brat stradalog, izrazivši želju da Saidovo tijelo uz pomoć porodice bude prebačeno u rodni grad Berkane.

Anadolu Agency (AA) stupila je u kontakt s Mustafom Addouom u Maroku, koji se u razgovoru prisjetio Saidovih želja prije nego što je krenuo na opasni put, ali i govorio o željama porodice kada je riječ o tijelu stradalog.

Mustafa je tom prilikom kazao kako je njegov brat Said bio najmlađe dijete šestočlane porodice. Roditelji su imali četvero djece, od toga dvije kćerke.

Svjestan teškog života u Maroku, Said je, prisjeća se Mustafa, dugo razmišljao o odlasku u Evropu, gdje se nadao da će imati bolji život ne samo za sebe nego i porodicu koja je veoma siromašna.

Prije nešto više od mjesec napustio je Maroko i preko Turske, Grčke, Albanije i Crne Gore došao u Bosnu i Hercegovinu, gdje je tragično stradao.

Upitan da li žele tijelo prebaciti u Maroko, Mustafa je kazao kako bi voljeli ukoliko je to moguće, Saidovo tijelo prebaciti u rodno mjesto. Ipak, dodaje Addou, razgovarao je s majkom i ocem i porodica pristaje i na to, ukoliko ne bude postojala mogućnost za prebacivanje u Maroko, da tijelo ostane u Bosni i Hercegovini, jer su saznali da je Said ukopan među muslimanima i prema islamskim propisima što im u određenoj mjeri umanjuje bol.

Najviše od svega, pojašnjava Addou, žele znati istinu, šta se dogodilo, zbog čega i kako je Said stradao, ali i pravdu te da odgovorni budu procesuirani.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button