Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > MFS EMMAUS: Sva djeca zaslužuju pravo na obrazovanje i uslove za sretno odrastanje!

MFS EMMAUS: Sva djeca zaslužuju pravo na obrazovanje i uslove za sretno odrastanje!

“Emmaus” je velika svjetska organizacija koja je osnovana 1949. godine u Parizu kao međunarodni paket solidarnosti. Osnivač je katolički sveštenik Abbé Pierre koji se zalagao za borbu protiv siromaštva i beskućništva. Danas “Emmasu International” čini 310 grupa u 38 zemalja koje se bave humanitarnim radom.
MFS “Emmaus” u našu zemlju dolazi 1992. godine, početkom  ratnih sukoba, gdje gradi Prihvatni centra “Duje” u Klokotnici, opština Doboj Istok, za smještaj izbjeglica i raseljenih osoba a već 1999. godine pa do danas, ovaj centar postaje dom za socijalno isključene kategorije, osobe koje su se našle na marginama društva, bilo kao beskućnici ili kroz razne vrste eksploatacija.
Od 2009. godine MFS “Emmaus” otvara svoju kancelariju i u Srebrenici, Potočarima gdje uvrštava nekoliko ciljeva pod kojim djeluje, kao što su zapošljavanje mladih iz Srebrenice, razvoj ekonomski projekata, uključivanje stanovnika u evropske tokove civilnog društva, projekti iz oblasti civilne zaštite, projekti iz oblasti kulture, sporta i umjetnosti…

Jedan od značajnih projekata za lokalnu zajednicu a posebno djecu koja u osnovnu i srednju školu svakodnevno putuju jeste projekat Internatski smještaj za djecu iz Srebrenice putem kojeg je djeci obezbijeđena adekvatna briga i dobri uslovi za život. Djeca koja putuju više od 20-30 km, tokom prevoza gube mnogo vremena za učenje i slobodno vrijeme, dok je zimi učestalo kašnjenje na nastavu zbog samih puteva i geografskih položaja sela u našoj opštini. Ovaj projekat realizuje se od 2013. godine na početku je imao 3 korisnika, a već danas ima 32 djece uzrasta od prvog osnovne do četvrtog razreda srednje škole. U sklopu centra, pored vremena koje provode u učenju, svakodnevno, uz nadzor stručnog osoblja centra održavaju se i brojne kuluturne, zabavne, edukativne i kretaivne radionice za djecu, shodno njihovom uzrastu i potrebama.

aktivnosti mfs emmaus 02

Centar pruža cjelosedmični boravak za 57 djece. Pored smještaja, tri obroka dnevno, djeca imaju i stručnu pomoć, prijevoz do škole te razne edukativne, kreativne, sportske aktivnosti.

Sva djeca zaslužuju pravo na obrazovanje i uslove za sretno odrastanje!
Sa 90 € mjesečno školuj i ti jednog đaka.

MFS “Emmaus” predstavlja jednu od vodećih organizacija u nevladinom sektoru u našoj zemlji i ima 153 zaposlenih u Doboj Istoku, Sarajevu i Srebrenici.

Više informacija možete pronaći na: www.mfs-emmaus.ba

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top