Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > MFS – EMMAUS: Obilježen «Dan jetima 2017»

MFS – EMMAUS: Obilježen «Dan jetima 2017»

Ovo druženje organizovano je u cilju socijalizacije i međusobnog upoznavanja. Na događaju je prisustvovalo 16 predstavnika organizacije IHH iz Turske koja je naš dugogodišnji prijatelj i donator. Djeca su uživala u igri i zabavi sa svojim vršnjacima i donatorima uz prigodan program na više lokacija. Prvo okupljanje bilo je u Banja Luci u haremu džamije Ferhadija, gdje je  glavni imam MIZ Banja Luka Muhedin-ef. Spahić  održao historijski čas o tom lokalitetu.

Nakon Banja Luke djeca su stigla na ranč „Zelena dolina“ u Prnjavoru. U prelijepom prirodnom okruženju, gdje je pripremljen cjelodnevni program uz najmanje 20 radnika i volontera, djecu su zabavljali animatori iz Tuzle i mješoviti hor „El Emin“ iz Gračanice. Posebno ih je oduševila vožnja u kočijama i obilazak ranča. Prilikom povratka kući sva djeca su dobila prigodne poklone i dodatne pakete pomoći u vidu hrane.

Drugi dan, u nedjelju 9. aprila, organizovana je prezentacija za djecu „Zašto su nam šume važne“ nakon čega su djeca vršila pošumljavanje na području Gaja, Klokotnica. Djeca su zasadila 30 sadnica bijelog bora i smrče. Cilj je bio da svaki jetim iza sebe ostavi po jednu sadnicu u „Jetimski vrt“. Organizovane su i druge radionice te sportske aktivnosti. Cijeli dan bio je podređen dječijoj zabavi, druženju i upoznavanju, a osmijeh na njihovim licima bio je naš glavni cilj.

„Ovo je bilo zaista prelijepo druženje, kako za jetime tako i za nas. Divan je osjećaj vidjeti sretna i zadovoljna lica ove dječice koja zaslužuju svu ljubav i pažnju ovog svijeta, jer “Kad se jetim nasmije, cijeli svijet se nasmije” – poručili su nam članovi IHH organizacije.

U narednom periodu predstavnici organizacije IHH će zajedno sa uposlenicima MFS-EMMAUS-a obilaziti socijalno ugrožene  jetimske porodice, gdje će im biti pružena materijalna pomoć u vidu, prehrambenih paketa, bijele tehnike, ovaca i sl.

MFS-EMMAUS uz pomoć donatora, učestvuje u mjesečnom stipendiranju preko 1.300 djece sa područja cijele BiH. Realizacija projekta “Sponzorstvo djece bez jednog ili oba roditelja – jetima”, je započela 2011. godine i to je projekat na koji je MFS-EMMAUS posebno ponosan i čija realizacija predstavlja odraz i ideal svega onoga što naše Udruženje radi i ima za cilj manifestovati prilikom realizacije svojih mnogobrojnih aktivnosti.

Program sponzorstva odnosi se na: pružanje novčane pomoći, izgradnju kuća za porodice jetima kojima je to neophodno; kupovinu školskog pribora, odjeće i obuće za jetime, organizovanje zajedničkih iftara i podjela   bajramskih paketa, održavanje edukativnih i zabavnih radionica za jetime i njihove majke, organizovanje zajedničkih izleta i druženja, te socio – ekonomsko osnaživanje majki jetima.

Dobro se boljim vraća!

http://www.mfs-emmaus.ba; Facebook: MFS-EMMAUS

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com